Визитата на гръцкия премиер е с позитивен знак, защото показва, че към позицията на България има интерес и се очаква тя отново да стане регионален фактор след години на абдикация от процесите на Блаканите. Това каза директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“.

Според бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков важното в тази среща е, че центърът на разговорите е конкретен въпрос, а именно за интерконектора.

"За нас беше важно, че центърът на разговорите беше конкретен въпрос – за интерконектора, поне от българска страна, за чието построяване се говори вече повече от десетилетие след първата украинска газова криза, в края на първото десетилетие на века. Тоест, иска ми се да вярвам, че в своята външна политика България вече няма да отчита посещения заради самите посещения, а че във всяка двустранна комуникация на високо ниво ще се търси решаване на конкретни проблеми от нейн интерес. И също така, нещо, което се коментираше доста по-скоро в гръцката преса – за отношенията с трета страна – Турция. Бих искал да вярвам, че това посещение на Мицотакис в България няма да бъде инцидентно, а ще бъде част от една достатъчно последователна политика на възстановяване на балансите в отношението на България с Гърция и Турция, които бяха силно нарушени в полза на Турция в последните години, като освен всичко друго, като тяхната динамика, така и дневният ред на българо-турските отношения се диктуваше изцяло от турската страна. А трябва да отчитаме, че Гърция освен всичко друго е не само страна-членка на НАТО, а и страна-членка на Европейския съюз, с която България трябва да поддържа интензивен диалог“, каза още Любомир Кючуков.

Попитан как вижда възстановяването на балансите между трите балкански държави, Кючуков обясни: "Първо, България да не бъде реактивна, да стане проактивна. Тоест, България да не реагира само на проблемите, възникващи в двустранните интереси, или на тези, които са от интерес на нашите партньори, а да поставя теми в дневния ред, които са в наш интерес – нещо, което на практика до голяма степен отсъстваше. Второ, България в последното десетилетие не е генерирала, за съжаление, нито една инициатива, включително и регионална. Тоест, всичко това, което по някакъв начин много по-видимо да ангажира България с присъствието в региона, включително и това, което от нас се очакваше при влизането в Европейския съюз и НАТО – всички наши партньори преди влизането, преди присъединяването ни казваха, че очакват добавена стойност. Именно добавена стойност при формиране на общите политики на Европейския съюз в три посоки: Балканите, Черно море и постсъветското пространство, защото България има и своите позиции, и своя опит“.

Според Любомир Кючуков България би следвало да търси много по-активен диалог в рамките на региона със страните-членки на Европейския съюз, за да могат проблемите да бъдат достатъчно активно представени в рамките на общността

Цоня СЪБЧЕВА