Кампанията "Хижа на годината“ има за цел да популяризира и да подобри качеството на планинския туризъм у нас. Това каза Лъчезар Станчев – член на УС на Българска асоциация за ски свободен и екстремен стил в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

Основните организатори на кампанията са списание "360“ и БТС, като в сегашния формат кампанията съществува от две години и обединява доста авторитетни организации в сектора. "Номиниращите организации са 10, с които селектираме предварително подходящите хижи и обекти при вътрешно гласуване, които впоследствие предлагаме на базата на професионално мнение,“ обясни той и добави, че периодът на гласуване е от 15 май до 25 септември, а през октомври се обявяват и победителите.

Лъчезар Станчев обясни още, че кампанията има 2 направления: на избор и гласуване, едното от които е със 7, а другото с 9 категории. Всяка категория има средно 10 обекта, така че изборът е голям, допълни той. Гласуването се осъществява на сайта  www.huts.360mag.bg, като може да се гласува в две направления, едното от които е "Гласувай за хижи и заслони“, а второто е "Гласувай за подкрепа“.

Номинациите в първата категория са за: Най-добра хижа, обслужвана без МПС; Най-добра хижа, обслужвана с високопроходим автомобил или лифт; Най-добра хижа, обслужвана с автомобил;  Най-добър заслон /стопанисван на място/; Най-добър заслон /нестопанисван на място/; Хижа/заслон с най-добра кухня; Хижа с най-устойчиви екопрактики; Хижа/заслон с най-успешен рестарт и Най-чиста хижа/заслон.

"Във второто направление "Гласувай за подкрепа“ има 7 категории, в които туристите могат да гласуват коя хижа каква подкрепа да получи. Имаме партньорски организации, които осигуряват общо към 65 000 лева подкрепа под формата на различни категории,“ разказа още той.   

По думите му в България има емблематични хижи, които се поддържат добре и на високо ниво, като основната причина за според него е по-голямата устойчивост във времето на едни и същи хижари, както и възловата локация и туристопотока. "Т.е. поддържат се от хора, които не просто са хижари по душа, но те са подкрепени от една планинарска общност по душа, т.е. от местно туристическо дружество.“  

Кампания цели да обединим усилията на цялата планинарска общност, така че да ни е по-хубаво заедно в планината, обясни още той. "Това е въпрос и на общност, и на обществена и планинарска култура. Така че кампанията е това: да направим планините си и местата, в които битуваме там, по-приятни за всички: и за нас, и за хижарите. И има добри примери в тази посока.“

Калина СВЕЖИН