"Тревожен симптом е неодобрението към политиците и институциите. Най-опасната последица е, че в българите расте недоверието към вота и честността му." Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Лидия Йорданова, собственик и управител на Екзакта Рисърч груп. 

По думите й всички политически лидери получават неодобрение от българското общество с изключение на Стефан Янев, който се определя като едно консенсусно лице. Според Йорданова останалите набират негативна оценка не само заради изхабеността си, но и заради некомуникативността си и невъзможността да дадат на българите управление, което се очаква от тях.

"Когато питаме кой носи вината, хората казват, че тя е на всички партии, които съществуват, независимо дали са представени или не. Тезата за колективната вина на българските политици е много силно развита в масовото съзнание. А причината е, че всички тези политици са безотговорни към проблемите на хората", допълни тя. 

Относно ниската избирателна активност Лидия Йорданова обясни, че има масово разочароване и обезверение от всички тези избори и хората няма кого да изберат. Тя посочи, че българите не вярват, че гласуването ще промени страната ни и имат съмнение в честността на вота.

Тя сподели и рисковете от недоверието на българите като посочи легитимността на вота при ниска активност, каквато се очаква и на едни предстоящи избори.

"Партиите се опитаха да се представят в най-добрата си светлина, но не жертваха нищо, показаха, че са неприемливи, заради некомуникацията помежду си. Хората искат толерантност, но не фалшива", допълни Йорданова.

По повод президентът Радев тя сподели, че той е един от малкото политици с положителен рейтинг. Управителят на Екзакта Рисърч груп уточни, че държавният глава влиза в негативен тренд, заради по-големия брой на политически формации, които не ми симпатизират. Според нея така играта му става все по-трудна с по-неясен изход. 

По темата за въвеждането на еврото Лидия Йорданова обясни, че една част от противниците са вдъхновени от тези, които не одобряват и членството ни в ЕС. Другата част са бедните, които страхуват да не изпаднат съвсем от социалния си статус, а третите, които одобряват са сред партиите със силно развити евроатлантически ценности. Според нея проблемът е информационен и битов и политическите фигури трябва да му обърнат внимание.

Цоня СЪБЧЕВА