Предприети са стъпки за подобряване на финансирането и запълване на дефицитите в българската армия. Това заяви на брифинг Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков, след заседание на Министерския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Тя посочи, че са били приети общо три точки. Една от тях е свързана с вземане на решение за приемане на оферта за придобиване на радио комуникационно оборудване на стойност 35,5 млн. лв., което ще попълни именно този дефицит, който съществува между българските танкове и бойните машини, които закупени поотделно не могат да комуникират помежду си.

"Правителството е решено да запълва по ефективен начин пропуските в оборудването на българската армия и отбранителните сили на държавата“, коментира Бориславова.

Други две решения, които са били приети за одобрение на провелото се заседание на Министерския съвет, са свързани с инвестиционни разходи, които са в рамките на залегналия бюджет.

"Става въпрос за попълване и подобряване мобилността на силите за специални операции с разход от 60 млн. лв., за закупуване на бронирани и високопроходими автомобили, както и модернизация на танковите формирования Т-72 на стойност 92 млн. лв.

Отново подчертавам, че тези разходи са заложени в бюджета и са част от инвестиционната рамка на новия бюджет, за подобряване дейността на българската армия", коментира Бориславова.

С решение на Министерския съвет са били приети и изменения в НК по повод отправени критики от страна ЕС и ЕК, още от 2019-та година.

"Обърнато ни е внимание, че предишното управление не е предприело мерки за актуализиране на наказанията в Наказателния кодекс, във връзка компютърните престъпления, както и на такива свързани с престъпления срещу интелектуалната собственост, а така също и за продиводействие на онлайн детската сексуална експлоатация. Правителството сега внася тези предложения, за да отговори на критиките на Европа", посочи Лена Бориславова.

Тя коментира и протестът на пожарникарите, който се очаква да се проведе тази събота. По думите ѝ министър-председателят ще проведе среща днес с представители на потенциално протестиращите групи, на която ще бъдат обсъдени техните проблеми и визията на правителството за разрешаването им.

"На оперативното заседание бяхме информирани от министър Рашков, че тече организация из цялата страна от криминално проявени субекти, които срещу заплащане биват стимулирани да участват в тези протести. Част от тези лица са купувачи на гласове в различни региони. Освен това мога да споделя, че поне едно от лицата, които са в списъка от 19 човека, предоставен от премиера на прокуратурата, има данни, че съдействат за организиране на по-масови протести", подчерта Лена Бориславова.