Днес ПП-ДБ ще внесе отново правилата за избор на членове на новото ръководство на Антикорупционната комисия. Това е законопроект, който е необходимо за да се отпуши плащането от Плановете за възстановяване и устойчивост, заяви Лена Бориславова в Народното събрание, предаде репортер на "Фокус".

“Правилата дават гаранция за избор на максимално независими членове на тази комисия. Ако не бъде сменено нейното ръководство, ще продължи да се използва за политическа бухалка на ГЕРБ и ДПС", каза още тя.

По отношение на вчерашния казус с Андрей Гюров и установената несъвместимост Бориславова каза, че това е част от войната, обявена срещу коалицията: “От месеци се води война срещу кандидатите, избрани от демократичната общност. Опитът за отстраняване на Андрей Гюров е само част срещу нея".

Бориславова поясни, че Гюров е бил част от дружество с ограничена отговорност и именно поради това според нея няма как да има установена несвъвместимост със заемания пост на подуправител в БНБ. 

Надежда Йорданова заяви, че Европейската комисия подкрепя изключително много процедурата по оценка на кандидатите за членовете в Антикорупционната комисия. Тя каза още, че от именно ЕК преценява дали са изпълнени условията за отпускането на следващия транш средства по Плана за възстановяване и устойчивост.