От Здравното министерство работят усилено картите да станат електронни. Това няма да отмени прегледа на детето, но ще подаде директно информацията от лекарския кабинет към съответното училище или градина. 

Петя е майка на две момчета в трети и шести клас. С наближаването на първия учебен ден, тя е притеснена ще успее ли навреме да ги заведе на лекар за задължителния профилактичен преглед преди началото на учебната година.

"Трябва да заведа първо единия, после другия, да изляза по-рано от работа, да се договоря кой да ме смени. Миналата година се сблъсках с проблем – личната лекарка каза, че не може на 15 септември, а чак октомври. Няма часове свободни и няма как да изготви документа – всички тогава се струпват", посочва майката пред NOVA.

Крайният срок, в който всеки ученик е длъжен да занесе своята профилактична карта в училище, е 30 септември.

"За съжаление, не сме готови към 15 септември, но при всички случаи ще бъдем готови в по-късен етап. Технически е подсигурена системата, трябва да се завърши последния етап, в който данните да се трансферират към училищата", каза министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Обещанието - до края на септември всичко да заработи. За сектор "Образование“ новината е добра, въпреки закъснението. 

"Ако се случи така, че ние можем да ги получаваме тези карти автоматично по електронен път, ще бъде изключително добре, тъй като първо ще ги получаваме навреме. Второ ще ги получим всички, защото има някои родители, които забравят", обясни директорът на 125 СУ "Боян Пенев“ Венелина Николова.

И според лекарите това ще е крачка напред. Но се обърнаха с призив към родителите. 

"Профилактичният преглед на учениците от 7 до 18 години е веднъж годишно. Никой не е казал, че трябва да се чака точно 15 септември, защото в моята практика имам 1 200 ученика и представете си какво стълпотворение ще стане в кабинета", посочи общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.