Изключително важно в горещите дни е да държим тялото си хидратирано и да се водим по него.

"Самият организъм ни подсказва, когато имаме проблем с хидратацията. Започват проблеми с виждането – то става по-замъглено, имаме проблеми със съзнанието, започваме да мислим малко по-трудно, изпотяването е по-слабо. Всичко това са симптоми, които трябва да ни наведат на мисълта, че губим течности“, каза д-р Владимир Пандев пред bTV.

По думите му науката казва, че дневно трябва да се приемат около 2-2,5 литра вода, но количеството зависи от възрастта.

"Децата по-бързо губят вода и трябва да се хидратират доста добре. Количеството е между 35 и 40 мл на килограм телесна маса“, посочи д-р Пандев.

 

По думите му при горещините човек отделя повече вода и кръвното налягане се стабилизира. 

"Хората, които боледуват от сърдечно-съдови заболявания през този период се чувстват добре. По-малко са инфарктите, както и хипертоничните кризи в сравнение със зимните периоди“, каза д-р Владимир Пандев.

Докторът отчита малко случаи на топлинен удар и обяснява това с факта, че хората вече имат култура за справяне с жегите.

"Много редки са случаите. Повече са травматизмът, алергиите, ухапванията от пчели и оси и напоследък зачестяват вирусните заболявания. Много хора се оплакват от кашлица, температура и болки в гърлото“, допълни д-р Пандев.

Освен вода той съветва да приемаме сокове от плодове и зеленчуци, богати на вода, и да избягваме сладките напитки, тъй като захарта допълнително отделя топлина.