При въпрос какво да се пие при леки вирусни инфекции или при хронични болки всеки е прибягвал към т.нар. нестероидни противовъзпалителни. Тук влизат аспирин, ибупрофен, кетопрофен, диклофенак, целекоксиб и много други, като търговските им имена са в пъти повече. Изобщо, когато купите лекарство, голямото заглавие е търговското име, а под него е генеричното, т.е. названието на активното вещество. Всички тези нестероидни противовъзпалителни потискат и болката, и възпалението, което ги отличава от метамизола (аналгин, новаминсулфон) или парацетамол, които действат основно противоболково и не са нестероидни противовъзпалителни, а просто противоболкови. Противовъзпалителното действие включва особено силното потискане на ензимите от групата на циклооксигеназата, които произвеждат провъзпалителните простагландини. За съжаление тези простагландини имат ефект върху много нормални функции в тялото, което е причина за страничните реакции.

Това написа във Фейсбук д-р Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията в Берн.

Ето какво още коментира той:

"Кои са те и защо е нужно да внимаваме с нестероидните противовъзпалителни при по/дълга употреба от няколко дни?

- Болки в стомаха и кървене от храносмилателната система – в стомаха имаме солна киселина и потискането на простагландините прави лигавицата по-чувствителна към увреда и дори кървене. Затова продължителната употреба на нестероидни противовъзпалителни изисква и лекарства, потискащи киселинността на стомашния сок.

- Повишаване на кръвното налягане

- При налична увреда на бъбреците дълготрайната употреба на нестероидни противовъзпалителни води до влошаване на бъбречната функция

- Увеличен риск от сърдечно-съдови инциденти в пъти (изключение аспирин)

- Аспиринът потиска циклооксигеназата необратимо, което има за ефект

потискането на натрупването на тромбоцити (кръвни телца, които спират кървенето), затова и при приемане на аспирин имаме риск от повишено кървене.

При аспиринът този ефект противодейства на иначе рисковите за сърдечно-съдови проблеми ефекти на останалите лекарства от групата.

Всички тези странични ефекти до голяма степен липсват при парацетамола (който действа само на "централната“ мозъчна циклооксигеназа) и аналгина, но пък липсващото противовъзпалително действие намалява ефекта им.

Винаги е добре, особено при по-възрастни хора с увреда на съдовете, бъбреците и проблеми с кръвното налягане да се избягват максимални дози на нестероидните противовъзпалителни (намигане към колегите-хирурзи), да се започва с аналгин или парацетамол, да се избягват дълготрайни многомесечни терапии и да се мисли за комбинирани схеми, без да се разчита на само един нестероиден противовъзпалителен".