По време на стрес много хора започват да ядат, за да подтиснат емоционалното си състояние и като правило се опират на сладкиши, чипс и бързо хранене.

Въпреки това, ако изберете правилните храни, можете не само да избегнете негативни последици за здравето, но и да намалите нивата на стрес, каза диетологът Полина Журавлева пред Public News Service.

По време на стрес е важно да подхранваме мозъка, който е подложен на най-голяма атака, отбеляза лекарят. Трябва да се избират продукти, които могат да неутрализират стреса. Например, това са мазни риби (сьомга, риба тон, скумрия), богати на омега-3 мастни киселини. Поради това кортизолът, хормонът на стреса, намалява в тялото.

В допълнение към рибата е важно да ядете ядки, семена и пълнозърнести храни. Включително семена от чиа и лен, овесени ядки, орехи, пълнозърнест хляб и тъмен ориз.

"Те са богати на витамин В, който е много важен за правилното функциониране на нервната система“, обясни Журавлева.

Що се отнася до сладкото, по-добре е да хапвате черен шоколад, тъй като той съдържа много антиоксиданти, които насърчават производството на ендорфини - хормоните на удоволствието, отбеляза диетологът.

Тя също така посъветва да не забравяме за антидепресантите, които са в изобилие в горските плодове и зеленчуци. Това означава, че трябва да включите в диетата си малини, ягоди, боровинки, зеле, маруля и спанак.

По-добре е да избягвате дългите паузи в храненето по време на стрес и да ограничите консумацията на кафе и захар. Освен това е важно да не забравяме за физическата активност и упражненията, заключи лекарят, пише zdrave.to.