Бъркането в носа е по-опасно от пневмококова инфекция, предупреди общопрактикуващият лекар Олга Чирков.

В разговор с медия специалистът подчерта, че 90% от населението е носител на тази бактерия, така че рискът от инфекция е много висок. Тя уточни, че е възможно и увреждане на носната лигавица.

От физическа гледна точка бъркането в носа е опасно поради възможни микротравми на носната лигавица, намаляване на местния имунитет и въвеждане на инфекциозни агенти, най-опасният от които е пневмококът. "Трябва да разберем, че приблизително 90% от населението е носител на тази бактерия, така че рискът е доста висок“, обясни лекарят.

Терапевтът отбеляза, че според чуждестранни проучвания 17% от хората имат навика да си чоплят в носа. Според нея желанието за почистване на носа по този начин възниква поради натрупването на слуз или появата на корички в сух въздух. За да се отървете от опасния за здравето навик, специалистът препоръчва провеждането на хигиена на носните проходи сутрин и вечер с топла вода.

Патологичното желание за изследване на вътрешността на носа се нарича ринотилексомания и е психологически проблем. Работата с ръцете и антистрес играчките са добро разсейване. С този навик при децата трябва да се подхожда много деликатно: не плашете, не се карайте, не се смейте и не наказвайте, заключи Чиркова, предаде Zdrave.to