Лазерната епилация е един от най-известните методи за трайно премахване на нежеланото окосмяване, който набира все по-голяма популярност в областта на естетичната дерматология. При процедурата се използват концентрирани лъчи светлина (лазери), които проникват в кожата и унищожават космения фоликул, без да увреждат околната тъкан. За разлика от традиционните методи като бръснене, кола маска или депилатори, лазерната епилация предлага дълготрайни резултати и намалява необходимостта от чести процедури. 

Въпреки плюсовете си, лазерната епилация понякога може да предизвика нежелани ефекти. Един такъв е уртикарията, наричана още копривна треска. Тя представлява обрив, който обикновено се появява в отговор на алергени и дразнители. Копривната треска може да бъде и хронично състояние. И двата вида копривна треска могат да се появят след лазерна епилация, но това усложнение е рядко срещано.

Раздразнението, възпалението и болката са често срещани след лазерна епилация. Човек може да сбърка тези кожни раздразнения с копривна треска. Незначителното кожно възпаление след лазерна епилация обикновено изчезва за кратък период от време, но в някои случаи могат да се появят и по-сериозни увреждания на кожата.

Хората, които изпитват уртикария след лазерна епилация, може да имат алергия към някои процедури, които се извършват по време на епицалицята, например към вида лосион.

Всеки алерген или дразнител може потенциално да причини копривна треска, което включва и лазерната епилация. Въпреки това лазерната епилация не е често срещана причина за появата на уртикария. Според проучване от 2022 случаите на копривна треска при лазерна епилация са много редки.

Въпреки че копривната треска не е често срещана, обривите и дразненето на кожата са. Дразненето, подуването и болката са сред най-често срещаните странични ефекти от лазерната епилация. Тези странични ефекти обикновено отшумяват от само себе си. Авторите на проучването установяват, че при хората с уртикария повечето от тях са имали анамнеза за алергичен ринит.

Как изглежда копривната треска?

Копривната треска се различава от типичния обрив при лазерна епилация. Това е така, защото тя причинява много малки подутини, а не голяма, подута област.

В по-старо проучване от 2012 г. са разгледани данни от 13 284 души, които са се подложили на лазерна епилация. От тях 36 са започнали да изпитват уртикария след процедурата, която е изчезнала в рамките на 7-30 дни, пише puls.bg. 

Как се лекува уртикария след лазерна епилация?

Кортикостероидите могат да помогнат за разрешаване на проблема с копривната треска. Хистаминовите блокери, като дифенхидрамин (Aler-Dryl), хидроксизин и лоратадин (Claritin), също могат да облекчат симптомите.

Освен това е важно да се избягва източникът на копривната треска. Например, ако човек е алергичен към латекс или крем и влезе в контакт с някое от тях по време на лазерната епилация, той трябва да избягва тези вещества в бъдеще.

Съвети за ускоряване на възстановяването

За да подпомогне възстановяването, човек трябва да покрие раздразнената област със слънцезащитен крем, тъй като слънчевото изгаряне може да увреди кожата. 

Някои медицински специалисти препоръчват антибиотичен крем след лазерна епилация, но той трябва да се прилага само след предписание от лекар.

Копривната треска е рядко срещан нежелан ефект след лазерна епилация, но не е напълно невъзможно човек да изпита такъв вид обрив. Важно е всеки, който е решил да се подложи на процедурата, да е наясно с възможните алергии, които епилацията може да предизвика.