Лакатнишките скали, разположени в Искърското дефиле на Стара планина, са едно от най-забележителните природни чудеса на България. Тези внушителни варовикови образувания привличат както любителите на природата, така и катерачи от цялата страна и чужбина, благодарение на уникалната си красота и разнообразните маршрути за катерене.

Лакатнишките скали се намират в близост до село Гара Лакатник, на около 50 километра северно от София. Те се издигат на височина от 250 до 300 метра над река Искър, която ги обгражда с живописни меандри. Варовиковите скали са формирани преди милиони години в резултат на тектонични процеси и ерозия, които са изваяли разнообразни форми, включително върхове, стени и кули.

Особено впечатляващи са Белият зъб и Кукуляка – две скални формации, които доминират над пейзажа и предлагат отлични условия за скално катерене. Лакатнишките скали са също така дом на множество пещери, включително известната Темната дупка, която е част от по-голямата пещерна система в района.

Лакатнишките скали са едно от най-популярните места за спортно катерене в България. В района има над 400 катерачни маршрута с различни степени на трудност, които предлагат предизвикателства както за начинаещи, така и за опитни катерачи, казват от Български клуб по алпинизъм и катерене. Маршрутите са добре оборудвани с болтове и халки, а местността е известна със своята прекрасна панорамна гледка към Искърското дефиле.

Освен катеренето, районът предлага отлични възможности за пешеходен туризъм. Популярни маршрути водят до хижи "Лескова" и "Пробойница", както и до други забележителности като Седемте престола – манастир от 11-ти век, разположен в близост до Лакатник.

Лакатнишките скали имат и културно значение за района. Те са вдъхновение за множество художници, фотографи и писатели, които черпят от тяхната магнетична красота. Местните легенди и предания също обвързват скалите с различни митологични и исторически събития.

В последните години, Лакатнишките скали стават обект на повишен интерес не само от туристи, но и от природозащитници. Увеличеният поток от посетители изисква усилия за опазване на уникалната природа и поддържане на екологичния баланс в района.