На заседанието на парламента в сряда, в продължение на четири часа, депутатите спориха по внесен от "Възраждане" законопроект. В крайна сметка НС реши - в училищата няма да се говори за нетрадиционна сексуалност и няма да се популяризира по какъвто и да е начин полова идентичност, различна от биологичната. Решението беше прието с гласовете на 135 народни представители.

Това предизвика протест от страна на активисти, които пък са на обратната позиция и твърдят, че приетото от депутатите решение е незаконосъобразно и ще доведе до дискриминация сред учениците.

По думите на юриста, ЛГБТИ активист и съпредседател на Българския хелзинкски комитет Радослав Стоянов вносителите на закона говорят за нетрадиционна сексуална ориентация, но от дефиницията ставало ясно, че всъщност се говори за хомосексуална или бисексуална ориентация. "Това означава, че със законовата разпоредба се въвежда по-неблагоприятно и неравно третиране на основата на защитен признак. Спорно е дали това може да се случва по такъв начин", отбеляза пред Нова Стоянов. Според него дефинициите в закона са много абстрактни.

"Учениците имат право да бъдат подготвени както социално – да приемат различните, така и здравно. По този начин се подготвя едно неграмотно поколение, точно като депутатите, приели този закон", допълни ЛГБТИ активистът.