Задължително е свикването на Консултативен съвет по национална сигурност – има война в близост до България и спирала на ескалацията, която поставя целия регион под риск от сериозен регионален конфликт, включително и евентуално въвличане на глобални сили в него. Това каза директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Необходим е анализ и оценка на реалните рискове за страната и доколко те са преки, както и да се предприемат превантивни мерки от страна на властите, заяви експертът.

В последните 10 дни има много сериозна ескалация на напрежението след акцията "Пейджъри“, след убийството на лидера на "Хамас“ Хасан Насрала, след сухопътната ескалация на Израел в Ливан и ракетните удари на Иран. "От една страха "Хизбула“ е отслабена от всичко това, но не е ликвидирана и практически не може да бъде изкоренена, защото тя е дълбоко инкорпорирана в обществото на Южен Ливан, което вижда в "Хизбула“ като единствен защитник срещу Израел“, обясни Кючуков.

Акциите на Израел в Южен Ливан и в Газа имат по-скоро обратен ефект – те радикализират все повече местното население, посочи той. "Виждаме, че една година след началото на акцията в Газа там имаме разрушения, хуманитарна катастрофа, но "Хамас“ не е ликвидиран, каквато беше целта, и заложниците не са спасени. Горчивата ирония е, че именно операцията на Израел в Ливан през 1982 г. и последвалата 18-годишна окупация водят до създаването на "Хизбула“. Трудно можем да си представим, че същият този подход ще доведе до противоположен резултат сега. За всеки убит евреин и всеки убит арабин сега се радикализират десетки други за дълъг период напред. Тече взаимна радикализация и от двете страни. На практика всички войни в Близкия изток са доказали, че не решават проблема, защото те не са свързани с решаването на основния проблем там, който е палестинският“, коментира Любомир Кючуков.

Според него светът е изправен пред заплахата от световен конфликт, който има потенциала да взриви целия регион. "Европейският съюз и целият свят очакват развитието на събитията и се опитват да вземат съответните мерки, засега неуспешни. И САЩ, и Европейският съюз се противопоставят на сухопътна операция на Израел в Ливан. "Къде искрено, къде не съвсем. САЩ и Франция се опитаха в рамките на миналата седмица да договорят прекратяване на огъня за 21 дни и създаване на буферна зона в Южен Ливан, за да се избегне кръвопролитието. Президентът Байдън каза, че той се противопоставя категорично на подобна операция, но само два часа след това министърът на отбраната на САЩ подкрепи операцията, след като тя започна. Наблюдаваме ситуация, в която президентът Нетаняху на практика пренебрегва, и то доста показно мнението на основната общност, включително и на основния си партньор – САЩ. Днес излезе информация, че Израел обявява за персона нон грата и генералния секретар на ООН Гутериш. Т.е. очевидно Нетаняху търси радикални решения в дадения случай, като не е ясно докъде може да стигне“, коментира Любомир Кючуков.

По думите му политическа подкрепа в момента Бенямин Нетаняху черпи от консолидация на нацията срещу външния враг. "На Нетаняху в момента му е необходима войната заради неговото политическо бъдеще – той може да има такова, само ако приключи конфликтите в Близкия изток като победител. Той има времеви прозорец, свързан с изборите в САЩ. В момента цялата управленска енергия на САЩ, включително на президента Байдън, е съсредоточена не толкова върху взимането на сериозни политически решения, колкото върху това да не навреди на Камала Харис. Знаем колко е силно еврейското лоби в САЩ. Затова той си позволява да не се съобразява с позицията на САЩ, а САЩ нямат никакъв интерес от регионализиране на конфликта и включването на Иран в него, защото това крие много сериозен риск от въвличане на самите САЩ в този конфликт“, обясни Кючуков

Политиката на Израел е игра ва банк с цел постигне максимума спрямо всички врагове, допълни експертът по международни отношения. "Ако сега съюзниците на Израел не успеят по някакъв начин да постигнат един умерен отговор от страна на израелската държава, който да не ескалира отношенията с Иран, нещата наистина могат да излязат от контрол“, смята Любомир Кючуков.