Най-сетне ще имаме по-сериозна смяна на поколението в политиката. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ социологът Кънчо Стойчев.

"Прави впечатление доста по-младият състав на кабинета, той е с предимно по-млади хора. Това е единственият начин да се смени поколението в българската политика. Това е най-хубавото на случващото се – най-сетне ще имаме една по-сериозна смяна на поколението в политиката“, каза още той.

"Изненадващо бързо бившите двама министри в служебния кабинет на Радев успяха да проведат едни в някакъв смисъл безпрецедентни в новата ни история преговори между четири партии, да съставят и подпишат писмен документ, да уточнят структура на правителство, най-вероятно вече са уточнени и персонално имената на министрите. Изборите бяха на 14 ноември, значи за по-малко от месец задачата изглежда изпълнена, за по-малко от 30 дена ще имаме ново правителство. Такава беше заръката и заявката на българския избирател, отишъл четири пъти на избори тази година – да има час по-скоро редовно правителство. Изглежда това ще се сбъдне“, коментира още социологът.

По думите на Кънчо Стойчев българите са гласували две към едно.

"Използваме понятието "политическа криза“ от началото на миналото лято, летните протести, от вдигнатия юмрук на президента Радев. Оттогава до днес на четири последователни избора българският избирател гласува по един и същи начин – 2 към 1. 2/3 от хората гласуват за промяна и ново правителство, 1/3 от тях срещу. Това го видяхме и на четирите избора, виждаме го и в кабинета, който се сформира в момента. Заявката, която е направил българският избирател, е да има редовно правителство. Втората заявка е да се осъществи реформа в правораздаването, да се повиши справедливостта, да се разследват случаите на измами и корупция по висшите етажи на властта – нещо, което не е правено до момента и най-вероятно ще се случи. Ако в близки 100 дни това правителство не покаже енергични действия в тази насока, то ще загуби мандата, даден му от избирателите“, посочи той.

Според него може да се говори за поемане на България по пътя на политическата стабилизация.

"Чисто технически можем да кажем, че България тръгва по пътя на политическата стабилизация. Появата на редовно правителство след безпрецедентните две подред служебни правителства, безспорно е политическа стабилизация. Най-сетне ние ще имаме след много врем редовно действащ парламент. Колкото е важно излъчването на ново редовно правителство, толкова важно, ако не и по-важно, д имаме работещ парламент“, допълни той.

Социологът поясни, че президентът Радев ще се върне към ролята си по Конституция, след като бъде сформирано редовно правителство.

"В момента, в който бъде избрано правителството, президентът ще се върне в ролята, която му е по Конституция и най-вероятно ще заеме критична позиция в много моменти по отношение на новото правителство.

Това, че виждаме много имена от двата служебни кабинета, е добре. Добре е, защото виждаме, че българите масово одобряваха и двата служебни кабинета. Те са с много висок рейтинг. Крил Петков и Асен Василев и до ден днешен са с много висок рейтинг. Това е нещото, което българите си поръчаха. На третите избори те избраха "служебния кабинет“, колкото и условно да е това, те заложиха на тази посока на промяна. Това е едно голямо доверие“, каза още Кънчо Стойчев.

Цоня СЪБЧЕВА