Мотото, което обуславя десетата годишнина на "Синелибри“, е "Поезия без край“. Затова открихме фестивала с филма "Партенопа“ на Паоло Сорентино, който е поетично и любовно обяснение на режисьора към вдъхновяващия Неапол – неговия роден град, който е извор за вдъхновение във всичките му филми. Това каза културологът Юлия Владимирова, която е част от екипа на "Синелибри“, в предаването "Сториборд“ на радио "Фокус“ с водещ Благой Иванов.

Мотото на тазгодишното издание на фестивала е заимствано от едноименния филм на Алехандро Ходоровски – "обичан и мразен, доста абсурден, сюрреалистичен, луд, но много любопитен и интересен режисьор и философ“, допълни Владимирова. Визията на юбилейното издание на "Синелибри“ е създадена с помощта на изкуствен интелект – ръце, оформящи ангелски криле или сърце. "Идеята на тези протегнати ръце е, че киното, поезията, литературата обединяват, за разлика от всичко останало, по което се делим. В киносалона всички сме обединени, всички гледаме един филм и всички заедно после го коментираме, всеки по различен начин. Крилете сме ги взели от един любим филм на "Синелибри“ – "Криле на желанието“ на Вим Вендерс“, обясни културологът.

Председател на журито на "Синелибри“ тази година ще бъде Мария Бакалова. "На нея ще й помагат Даниел Келман – любим мой писател. Той ще бъде част от журито и ще участва в представянето на собствената си книга: "Светлина и сянка“. На 26 и 27 октомври той ще вземе участие и в един форум, който организираме тази година за първи път – ВОВ, който е специален форум за експерти, които се занимават с екранизирането на литературни произведения. Кристин Льоненс също ще бъде в София в качеството си и на писателка – ще бъде представен нейният роман "По дирите на Амбър“, както и актрисата Ан Кюсак и Игнасиос Рикио. Това жури ще определи филма, спечелил тазгодишното издание на "Синелибри“", поясни Юлия Владимирова.

Церемонията по връчване на Голямата награда на журито ще бъде на 25 октомври в Зала 1 на НДК и ще бъде отбелязана с прожекцията на "Съседната стая“ на Педро Алмодовар. Филмът засяга много теми, свързани с приятелството, отношенията между хората, смъртта. "Мисля, че няма по-добър режисьор от Педро Алмодовар, който може да създаде такава тема за смъртта, за близостта и за целия процес между разделянето и емоционалната привързаност към даден човек“, коментира културологът. Гост на фестивала ще бъде и Ървин Уелш. Неговото идване в България ще съвпадне и с ново издание на романа му "Трейнспотинг“. "Друга от причините той да е тук е, че имаме документален филм, част от документалната състезателна програма – "Избери Ървин“. Двамата с режисьора Иън Джефри ще представят в кино "Люмиер“ филма, който е портрет на Ървин Уелш такъв, какъвто го познаваме, и такъв, какъвто може би не го познаваме. Там ще чуем Дани Бойл, Иги Поп и много негови близки приятели и хора, работили с него, за да си изградим още по-близка представа за Уелш“, разказа Юлия Владимирова.

Тазгодишното издание отделя внимание на няколко литературни годишнини – на Пабло Неруда, на Ромен Гари, на Алфред Хичкок и на Труман Капоти.