Цената на маслото по никакъв начин не се отразява пряко върху цената на сладкарските изделия, тъй като в последните 50-60 години масло не се използва в сладкарската промишленост. Това каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова. 

Всяка година цената на маслото на борсата се покачва в началото на есенно-зимния период и това е свързано с намаления млеконадой на животните. В рамките на два месеца обаче цената се регулира. Т.е. по Коледа нещата ще бъдат абсолютно нормални, обясни Кукушева.

Тя обясни защо в сладкарската и изобщо в хранително-вкусовата промишленост се използват заместители на маслото. "Маслото има много малка трайност. Това е животински продукт, той носи своите здравословни рискове, ако не се използва както трябва. В хранителната промишленост се използват различни видове палмови масла. Масло обикновено се ползва в домашни условия. В сладкарската промишленост масово се ползват аромати и овкусители, които имат мирис на масло, защото уханието на масло е едно предизвестие за нашите сетива", обясни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Не всяко палмово масло е вредно за човешкото здраве, допълни тя. Вредността се определя от съотношението между хидрогенирани и дехидрогенирани мазнини, което обикновено е посочено на етикета, поясни Кукушева.