Женският футбол и женското съдийство се развиват с много бързи темпове. Все повече FIFA и UEFA провокират и стимулират развитието на женския футбол като осигуряват много средства и има много програми за насърчаване развитието на женския футбол и на женското съдийство. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ футболният съдия и офицер от Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Кристина Георгиева.

Става съдия случайно след покана от страна на свой приятел и дълго време обмисля дали да приеме заради предубежденията към футболните съдии. "Никой не иска да бъде хулен и нагрубяван през цялото време, каквато е презумпцията за футболен съдия. Затова отказах категорично, но в последствие, след дълги убеждения пробвах и всъщност ми хареса. И до ден-днешен не е спирало да ми харесва, а напротив с всеки ден все повече и повече ми харесва да бъда футболен съдия.“

За да бъдеш футболен съдия се изискват комплекс от неща – освен физическата подготовка има и психическа и ментална настройка, както и тактическа настройка и подготовка, изследване на отборите и футболисти, разказа още тя. "Съдията, както всички спортисти, преминава през върхове и спадове на своето представяне, съответно съдиите също допускат грешки, защото са хора. И психологическата подготовка е важна точно за тези тежки моменти когато допуснеш грешка да можеш да продължиш със следващия си мач и да си по-добър,“ сподели тя.

За Кристина Георгиева отговорността след получаването на признанието съдия № 1 за 2023 година е по-голяма и я кара още повече да работи върху себе си, за да бъде по-добър съдия. Според нея понякога съдията трябва да се съобразява с усещането и духа на мача, а не са спазва буквата на закона, обясни още тя и добави, че реферът не трябва да бъде главното действащо лице в един мач.