Гледаме за партията на първо място. Имаше риск за нея. Нищо драматично не се е случило с оттеглянето на Корнелия Нинова. Партията приема доста спокойно процесите в БСП. Това заяви заместник-председателят на БСП и избраният за евродепутат Кристиан Вигенин пред bTV.

"Опитваме се да консолидираме вътрешно партията и да затворим фронтовете, които бяха отворени през последните години. Ако не вземем спешни мерки негативните процеси ще продължат. Ако не беше толкова слаб изборният ни резултат, сега нямаше да се случват тези процеси. Това бяха поредните избори, в които резултатите на БСП паднаха, при положение, че бяхме в доста благоприятна позиция“, обясни той.

"Това, от което има нужда БСП е спокойствие. Ще подготвим събора на Бузлуджа и след това прекия избор за нов председател“, изтъкна Вигенин.

По думите му оттеглянето на Нинова е добро решение. "Хората гледат позитивно на тази промяна. Обединението на левите сили го разбираме, че то трябва да е върху политики и ценности. Трябва да съберем левите хора, които са мнозинството в България“, каза още зам.-председателят на БСП.

"Смятаме, че част от проблемите на БСП дойдоха от конфронтацията с президента. За част от нас тя бе необяснима. Имаше момент, когато отношенията между ръководството на партията и президента бяха на точката на замръзване. Едно е да имаш принципна позиция, но когато прехвърлиш точката на пречупване, изглежда на целенасочена атака. Президентът не бракониерства в БСП“, коментира Кристиан Вигенин.

Вигенин обяви, че са категорично против идеята за президентска република. Той се аргументира, че концентрацията на много власт става опасна и поясни, че държат на разделението на властите. "Не знаем кой ще е следващият президент и тези правомощия, които искат да му дадат, не знаем как ще бъдат използвани. Преживяваме период, в който хората губят вярва в парламентарната демокрация и има риск от появата на тоталитарни режими“, предупреди той.