Служителите в МВР не желаят ведомството да бъде заложник на поредната политическа грозна игра и да се политизира поста на министъра на вътрешните работи. Това, което в момента се готви, е нищо друго, освен един видим опит да се овладее МВР, за да може да се манипулират изборите в полза на една политическа партия. Това каза криминалистът и бивш служител на МВР Иван Савов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тази политическата сила е "Продължаваме промяната“, посочи той. От партията от месеци настояват за оставката на Калин Стоянов и за това Горица Грънчарова да смени поста на вътрешния министър в новия служебен кабинет, допълни Савов.

Протестът на служителите на МВР пред парламента във вчерашния ден не е бил в подкрепа на служебния министър Калин Стоянов, подчерта криминалистът. "Протестът си беше протест и той беше против злоупотребата с цялата система на МВР и с всички хора, работещи в нея, за политически цели. Служителите в МВР се умориха да слушат голи и глупави обещания на случайни граждани и псевдополитици. Затова те вчера бяха на улицата. Мисля, че политиците в България в последните години забравиха какво означава полицейски протест и ако не желаят да си го припомнят отново, е хубаво да чуят хората от системата. А хората, които работят, не желаят да има отново сътресения“, предупреди Иван Савов.

Според него Калин Стоянов изпълнява задълженията си на вътрешен министър съвестно. "Това е основното, което той трябва да прави. Няма абсолютно никакво значение от коя квота е излязъл и дали някой седи зад гърба му. За разлика от много предхождащи министри, този човек е излязъл от нашите среди, ние го познаваме, много колеги са работили с него. Той има изграден добър имидж в системата и колегите виждат в него човек, който в момента може да донесе спокойствие, защото за да работи една система като МВР, тя има нужда от спокойствие, предвидимост и по някакъв начин фронт за бъдещето“, обясни Иван Савов.

По думите му смяната на вътрешния министър в кабинета на Горица Грънчарова няма да направи работата във ведомството по-ефективна. "Губещи са хората, които все още таят някаква надежда, че в тази страна може да има някакви честни избори. И дано не съм прав, но на тези избори активността ще е още по-ниска точно заради липсата на сигурност, на предвидимост и заради това, което хората виждат“, смята Савов.