Засилените проверки на БАБХ не са констатирали несъответствия при козунака в търговската мрежа.Това съобщи д-р Кремена Стоева, главен експерт в Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"При козунака не сме установили нарушения към този момент от засиления контрол, който извършва БАБХ, и нямаме подадена информация за установяване на несъответствия при козунака, като при козунака, разбира се, се проверяват както обектите за търговия на дребно, така и обектите за производство, защото там следим качеството на суровините, дали се влагат само разрешени съответно за самия вид храна съставки, произхода им, начина на съхранение на суровините и готовия продукт. Но към този момент при козунаците нямаме установени несъответствия“, отбеляза Стоева.

Тя посочи, че боите за яйца също са включени в обхвата на проверките, свързани с Великденските празници.

"Това, което трябва да се гледа, е качеството на боите и съответно да се купуват от регламентирани места, защото в търговските обекти боите са проверени и досега при нашите проверки се констатира, че се разпространяват само такива бои, които са разрешени за употреба, за боядисване на яйца“.

Кремена Стоева предупреди, че ако някой реши да закупува както бои за яйца, така и друг вид храни от обекти, които не са регистрирани и регламентирани, е отговорност на самия потребител.

Евелина БРАНИМИРОВА