Към днешна дата БАБХ е извършила 2636 проверки по повод предстоящите Великденски празници. Това обяви д-р Кремена Стоева, главен експерт в Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Констатирани са определен брой несъответствия, издадени са съответните административни документи, между които и седем акта за установено административно нарушение, както и са насочени за унищожаване около 322 кг храни от животински произход, посочи тя.

"Причината, заради която са съставени тези административни актове, са разбира се нарушения от страна на търговците по отношение нерегламентирана търговия с храни, при които не е установен произход, имаме установено неправилно съхранение на храните от животински произход. Тук са включени и агнешкото месо и яйцата при температурите, които не са подходящи за съхранение при търговията с тях. Също така сме установили и храни с изтекъл срок на годност, които също са спрени от реализация и насочени за унищожаване. Като това всъщност се очертават най-често срещаните нарушения.

Най-честите нарушения са при месото и яйцата, каза още Кремена Стоева. Тя допълни, че към този момент проверките не са констатирали вносното месо.

"То е придружено с необходимите документи, преминава задължително необходимия граничен контрол, като при граничния контрол не са установени несъответствия, тъй като когато при граничен контрол се установи нередовност в документите или някакви проблеми със самото месо, пратката не се допуска на територията на Република България“, уточни тя.

Евелина БРАНИМИРОВА