Над 40% сред тинейджърите имат дисфункционална грамотност, т.е. това, което са чели, не им върши никаква работа. Броят на грамотните и четящите хора спада всяка година. Един от основните проблеми, който се посочва, е високата цена на книгите, но заедно с него стои и въпросът доколко четенето е престижно сред младите хора. Това каза културологът, редактор и автор на "Фейсбук“ групата "Читателски клуб "Ангелите на книгата“ Кремена Димитрова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

По думите й, интересът към четенето може да се провокира отвсякъде, но ако детето расте в дом без книги интересът към четенето може да се запали много трудно в последствие.  

Според Кремена Димитрова, българските издатели се ориентират все по-добре какво да издават и как да го издават. "На пазара има много качествени книги. Детската литература вече се издава много добре – с твърди корици, с хубави илюстрации. Има нови шрифтове, които се създадоха специално за четене и за деца, които имат трудности при четенето, за деца, които сега се учат да четат. От гледна точка на възможности и избор – имаме страшно много. Въпросът е да провокираме нуждата, необходимостта и да я задържим трайно сред младите хора“, коментира тя.  

По думите й България вече прави сериозни стъпки на световната културна карта. "Идват чуждестранни режисьори, които представят своите произведения. Макар и малка аудитория, говореща на непопулярен език, за тях сме екзотично място, в което все пак те имат аудитория. За един писател всеки читател е важен. Това внимание, което тези писатели ни обръщат с идването си тук, е изключителна привилегия за нас и трябва да го уважаваме“, коментира Кремена Димитрова.  

Тя коментира, че сегашното издание на "Алея на книгата“, което се провежда от 4 до 10 септември, залага основно на български автори. "Това е огромно събитие, това са над 150 изложителя и културна програма, в която почти на всеки кръгъл час нещо се случва – от детска програма с детски работилници до срещи с автори, които представят книгите си“, разказа тя.  

Кремена Димитрова препоръча последния роман на румънската писателка, драматург и режисьор Алина Нелега "Облак с форма на камила“, който тя ще представи на "Алея на книгата“ и който определи като съвременна версия на "Хамлет“. Отличи и книгата с есета и истории "За неизбежната случайност“ на Иван Ланджев, албума "Етюдите на София“ на Иван Шишиев, и историите за пътешественици на Петя Кокудева "Поздрави от синята палатка“.  

Публиката ще може да се срещне и със Захари Карабашлиев, Йоанна Елми, Тихомира Панайотова, Георги Константинов, Петя Русева, Аманда Проуз, Александър Арнаудов, Марин Бояджиев, Здравка Евтимова, Едвин Сугарев, Димитър Шумналиев, Георги Гаврилов, Емануил Видински, Костадин Костадинов, Тони Николов, Калин Терзийски и много други.