Държавната политика по управление на водите цели постигане и поддържане на добро състояние на водите в природата и ограничаване на вредното въздействие върху човешкия живот, околната среда и културното наследство. По отношение на язовирите Министерството на околната среда и водите (МОСВ) управлява водите на 52 от най-значимите и с комплексно предназначение язовири. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" директорът на дирекция “Управление на водите" в МОСВ Красимира Бръмчева.

Тя отбеляза, че в МОСВ постъпва ежедневната информация от дружествата, експлоатиращи тези язовири - НЕК, “Напоителни системи" или съответните “ВиК" оператори за водните нива, какво е ползвано от тях и какъв е притокът. "Нивата на язовирите “Ястребино", “Тича", “Тополница", “Копринка", “Жребчево", “Домлян" и “Пясъчник "са обезпокоително ниски в сравнение с предходни години, предвид липсата на пролетно пълноводие, и поредна много суха година. Това, което прави министерството е да разпредели по най-подходящия начин оставащия ресурс".

Към момента продължават исканията и очакванията на земеделските производители да получат количества, които де факто ги няма в тези язовири. Използваната вода за напояване е пет пъти повече от тази за питейно-битовото водоснабдяване. “Загубите са огромни от страна на “Напоителни системи" и трябва да се предприемат действия, да се възстанови инфраструктурата и да се ползват количествата по-ефективно, за да може да стига водата", заключи Красимира Бръмчева.