Министър-председателят на РСМ Християн Мицкоски е виновен за ситуацията, в която е страната. Това заяви Красимир Каракачанов в предаването "Брюксел 1" след решението на ЕС да раздели Албания и Северна Македония за преговори за членство.

"Същият този г-н Мицкоски още във времето на предишното правителство на Македония, което прие плана "Макрон", той беше основният фактор, който пречеше да се подмени Конституцията и българите да бъдат вписани като конституционен народ. Чувате за какви несериозни неща говори господинът. Той казва: "Няма да направим компромис с нашия идентитет", тоест със своята идентичност. Добре де, но възниква въпросът - нормално ли да си изграждате идентичност на базата на българската идентичност, да отричате съществуването на българска идентичност в Македония, да фалшифицирате българската история и да създавате отношение на омраза и враждебност както към българите в РСМ, така и към българския народ като цяло и България като държава", коментира Каракачанов пред Bulgaria ON AIR.

Напрежението по оста София - Скопие

Каракачанов обясни, че още през 2020 година е казал на европейския комисар по разширяването, че Скопие няма желание да се правят необходимите компромиси, да решават спорните проблеми с България и да водят честна политика. "Тогава европейските чиновници проспаха всичко това, което се случваше. Те смятаха, че нещата могат да бъдат замазани след едни избори в България", допълни още Каракачанов.

"Ако тогавашните европейски политици и еврокомисари бяха помислили върху това, което аз им предложих, да разделим още тогава Македония от Албания, Албания да започне преговори, убеден съм, че още в правителството на Заев, те щяха много ясно да разчетат този знак, който получават сега, четири години по-късно, и щяха да вземат много по-адекватни мерки", подчерта той.

"Мицкоски ще се опитва да насажда омраза не само към България, но и към ЕС. Той вече ги обвинява в двойни стандарти", посочи още Каракачанов и заключи: "На политиците в РСМ все някой друг им е виновен".