В годината, в която се навършват 10 години от смъртта на Иван Петков – Турката, нестандартен и потискан навремето от комунистическите власти художник, галерия "Лоранъ“ представя за втори път негови творби, съобщиха от галерията. Първата изложба (2015 г.), събрала платна с маслени бои от най-значимия период на художника – краят на 70-те и началото на 80-те години, беше озаглавена "Сюрреализъм по време на социализъм“. Куратор на второто представяне на Иван Петков в "Лоранъ“ отново е изкуствоведът Красимир Илиев. Този път той проследява развитието на художника след 1989 г. чрез специфичната му за периода смесена техника – акварел, молив и цветни моливи.

Иван Петков – Турката е роден през 1945 г. По образование и професия е строителен инженер, но рисуването е неговото истинско призвание и той му се отдава със страст до последния си ден. Тъй като изразява себе си с похватите на сюрреализма, творческият му път е осеян с болезнени сблъсъци с пазителите на догматичната социалистическа естетика и още повече – със "стражевите кучета“ на идеологията. Бунтът му срещу системата е не само естетически – в платната си той открито се противопоставя на господстващите комунистически митове.

Красимир Илиев, изследвал досието на Иван Петков в архивите на Държавна сигурност, разкрива отношението на разследвания "обект“ към агентите: "Художника“ (както кодово е наричан Иван Петков) се подиграва с доносниците. Агент "Михайлов" донася, че на въпрос какво напоследък рисува Петков, "той най любезно обяснил, че последният му шедьовър е един пейзаж в синьо, оранжево и нежен пурпур, на небе и планини, но погледнат от известен ъгъл, всъщност представлява палеца между показалеца и средния пръст на една ръка".

Показаните в настоящата изложба работи са с различен формат, но всички те са сътворени с респектираща прецизност – финият рисунък приканва зрителя да се наслади на детайлите по-отблизо. Рамките на картините също са изработени собственоръчно от художника, като декоративната стойност на някои от тях ги превръща в неизменна част от творбата.

Представените картини са в широк тематичен диапазон – от спокойни и подтикващи към съзерцание причудливи пейзажи през сюжети с провокативни еротични елементи до работи, в които Иван Петков продължава да окарикатурява съвременните последици от комунизма – "сарказмът от 70-те и 80-те години е заменен с ирония към режисираните усилия компромисно и плахо да се изличи идеологията“.

Изложбата е съпроводена от каталог, в който са отпечатани целият текст на Красимир Илиев и репродукции на всички представени творби. Почитателите на Турката могат да се срещнат с куратора и организаторите на изложбата по време на вернисажа – 23 февруари, сряда, от 17:00 до 19:00 ч.