Вкарването на постоянно разположен американско флот в Черно море ще дезавуира. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна по повод изказване на министъра на отбраната, в което той предлага вкарването на натовски кораби в акваторията на черноморския басейн. 

"Миналата седмица лицето Тагарев, който сега е министър на отбраната, си позволи да каже нещо, което има потенциала да предизвика международен скандал. Лицето Тагарев си позволи да говори за това, че трябва да си помислим как да уплътним съюзническия военноморски потенциал в Черно море като се създаде евентуално военноморска база на САЩ в България", заяви Костадинов.

"Това, което беше казано, на практика представлява много тежко нарушение на международното право, защото в момента конвенцията "Монтрьо“ забранява присъствието на каквито и да било чужди военни кораби за период по-голям от 21 дена", каза още лидерът на "Възраждане".

Според Костадинов изказването на Тагарев може да доведе до ескалация в отношенията между черноморските страни, които са нараснали след разпадането на СССР. 

"Вкараването на постоянно разположен американски флот ще дезавуира конвенцията "Монтрьо“. Тагарев си позволи да каже, че от това няма да последва нищо, което не е вярно, защото вече черноморските държави са повече след разпадане на СССР. В сегашната ситуация, в която в черноморския басейн се води активна война, вкарването на какъвто и да е чужд флот ще предизвика напрежение", заяви той.