От партия "Възраждане“ внасят днес жалбата до Конситуционния съд във връзка със зелените сертификати. Те са събрали необходимия минимум от 48 подписа, като са били подкрепени от 17 депутати от ГЕРБ-СДС и 18 от ИТН. Това стана ясно на брифинг на партията, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Лидерът на партията д-р Костадин Костадинов посочи, че жалбата не касае единствено достъпа до Народното събрание, а се отнася за зеленият сертификат като цяло.

"С решението на Народното събрание ни беше дадена възможност, която иначе нямахме, защото както е добре известно Конституционният съд може да бъде сезиран само и единствено по повод на решения, които имат статута на закон, не може да бъде сезиран заради заповеди на министри, а зеленият сертификат е въведен със заповед на министъра на здравеопазването.

За добро или лошо, с взетото напук и на инат решение, на нас ни се даде възможност да атакуваме зеления сертификат в цялост. Още от самото начало подчертаваме, че въпросът не е за това дали депутатите, журналистите и служителите в Народното събрание ще трябва да влизат със зелен сертификат в парламента, а за това, че правилата трябва да бъдат за всички еднакви.

Ние считаме, че зеленият сертификат трябва да бъде премахнат за абсолютно всички граждани“, категоричен бе Костадин Костадинов.

Той допълни, че разговорите му с представителите на останалите политически сили в парламента са продължили доста време.

По думите му след днешното заседание депутатите от "Възраждане“ Петър Петров и Елена Гунчева ще внесат жалбата в Конституционния съд.

"И ще настояваме, за колкото е възможно по-бързо решение. Аз не се съмнявам в решението на Конституционния съд, защото тази практика със зеления сертификат в света намери своето оборване от аналогични съдебни институции в други държави.

Да не говорим, че и по-голямата част от държавите, които я въведоха, вече започнаха да я премахват. Доказано вредна, доказано безполезна, доказано антиконституционна и незаконна“, подчерта лидерът на "Възраждане“.

"Както многократно вече стана ясно, зеленият сертификат беше въведен не заради друго, а за да стимулират принудителната ваксинация, предпоследна стъпка и фаза преди задължителната ваксинация. Силно се надявам решението на Конституционния съд да излезе бързо и да е в наша полза“, категоричен бе Костадинов.

На въпрос на журналисти дали е вярно това, което вчера премиерът Кирил Петков е заявил, че не е поемал ангажименти към "Възраждане“ относно зеления сертификат, той отговори така:

"Не е вярно естествено. Аз нямам практика да си записвам разговорите с хората, с които работя. Всичко останало, което си говорихме беше потвърдено. Единствено и само не знам защо се притеснява за това, че може би се е ангажирал с някакъв срок. Сами видяхте, че неговият здравен съветник е още повече на нашето мнение до някаква степен защото ако с премиера говорихме по някое време април, с изказването на проф. Радка Аргирово вчера стана ясно, че до месец, тоест по някое време може да падне зеленият сертификат“.

Костадинов коментира и проверката на РЗИ днес, която е установи, че всички депутати от "Възраждане“ са без маски и те са поканени да си заплатят глобите.

"Аз нямам намерение да плащам рекет на рекетьори. Не съм видял да са дошли. Видях, че някакви хорица седяха отгоре и гледаха, ама не спазваха дистанция, бяха доста нагъчкани. Сигурно са били тези от РЗИ. Скандално беше! Не виждах да има метър и половина разстояние между тях. Доста интимно близки бяха, може би такава им е практиката, не знам.

Дори да ни глобят, ние ще обжалваме естествено, няма да е за първи път и а з ще призова всички, които ни гледат в момента "Не плащайте рекет на рекетьорите, които случайно в момента носят някакви държавни инсигни и регали. Нека да ни глобят и ние ще обжалваме в съда, и ще спечелим, както и досега сме печелили много пъти. Безкрайно е смешно!Това ми прилича на някакво заяждане. Вчера поискахме оставката на здравната министърка и днес идва проверка от РЗИ. Моля ви се по-сериозно!“, призова лидерът на "Възраждане“