Има достатъчно зърно в страната, за да задоволи вътрешния пазар и няма необходимост за спиране на износа. Това каза Костадин Костадинов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Той посочи, че с действията си от 1 март държавата е създала хаос на пазара на зърно.

"Голяма част от зърното вече от производителя се оказа в търговци, мелници и други контрагенти. Аз ще ви дам пример и за задържани кораби, закъснението им, налагане глоби на търговци, на които са тези кораби затова, че са закъснели, че са ги проверявали и са им искали документи, не знам за какво. Ние винаги сме искали едно и също нещо – да има правила и те да се спазват и от държавата, и от производителите. В момента се правят едни проверки по складовете, което няма лошо, нека да се види кое какво що е, но стоиш, да гледаш всички в очите, да ги лъжеш и да продължаваш най-нагло, това е най-лошото“, допълни Костадинов.

Той подчерта, че има достатъчно зърно в страната, предстои нова реколта след три месеца.

"Около 6.5-7 млн. т, дай Боже, да е такава, а ние няма къде да я слагаме, ако това зърно остане в страната. В същото време зърното е жива стока, не говоря само за пшеницата, говорим за слънчогледи, говорим за царевицата и т.н. Тя изисква определени условия за съхранението й - складове, одухване, разходи. Тя не може стои много, тя трябва да се подменя“, каза още зърнопроизводителят.

Държавата казва, че ще изкупува зърното, а втора седмица няма ясни правила, посочи той.

"Попитахме за тях, те засекретиха заседанието в Народното събрание. Имайте предвид за какво става дума - засекретяване как ще купуваме зърно в България – докъде я докарахме. Така че тези неясни правила, заповед, устни заповеди – това ни притеснява. Няма така че да се вижда абсолютно всичко, всичко да е чисто. Имайте предвид, че ако продължава така, всеки си мисли, че това е някаква схема“, отбеляза Костадинов.

По думите му износът е затруднен, а зърното, което е останало в производителите трябва да се продаде, за да се осигури следващата кампания.

"Аз искам да го кажа най-отговорно на всички: ние сме зърнопроизводители, нашата работа е да произвеждаме зърно, да произведем, да продадем и да осигурим следваща кампания, следваща сеитба, следваща жътва. Казват, че в държавата имала складови наличности за 18 милиона тона, но те не са на държавен резерв, те са по производители, на които след 3 месеца ще им трябват складове да сложат новата продукция. След това идва друга продукция от слънчоглед“, посочи производителят. Съхраняването на зърното изисква определени дейности и струва пари, а с покачването на цените на тока ще се оскъпи още, каза председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Няма опасност от зърнена криза, увери Костадин Костадинов.

"България има около 3 милиона тона зърно налично в страната. Капацитетът на износ на самата страна няма такава възможност до нова реколта да изнесе това количество, говоря за износния капацитет. Това трябва да се товарят някъде около хайде 30 т на ден кораби и превоз абсолютно всеки ден при идеалните условия, за да се изнесе това количество. Нямаме такъв износен капацитет, каквото и да си говорим. Така че не виждам, как ще се случи това нещо“.

Голяма част от мелниците са запасени вече до новата реколта. Излишъкът трябва да се изнесе, за да влязат свежи пари, посочи той.

Евелина БРАНИМИРОВА