"През 2018 г. Министерски съвет е взел решение за участие на България в световното изложение "Експо 2020“ в Дубай. Отпуснато е финансиране от 4 816 300 лв. с ДДС. Въпреки това решение, в Министерството на икономиката се провежда процедура за обществена поръчка коя фирма да поеме изпълнение на задачата. И тази обществена поръчка е за 6,840 млн. лв. – още на старта на процедурата имаме съмнение за нарушение и увеличаване, без никакво основание, на сумите с 2 023 700 лв. от одобрените.“ Това информира народните представители вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, в отговор на въпрос от председателят на парламентарната група на "БСП за България“ Георги Свиленски по време на парламентарен контрол, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По информация на министъра след обществената поръчка е сключен договор с консорциум ДДЗ "България Експо 2020“, в който участват следните фирми: "Сиела Норма“, "Проджект Мениджмънт Адвайзъри“, "Инфинити Травел“, ДОВ ЕООД. По договора е преведено авансово сумата от 78,70% от договорената – 4 452 000 лв. с ДДС. Срещу този аванс обаче, държавата не е получила гаранции, а обезпечението, което дава фирмата за тази сума е само в размер на 50% от нея.

Министър Нинова съобщи от парламентарната трибуна, че над 30 от описаните ангажименти в договора, които включват цялостна организация за участието на България в световното изложение чрез дизайн, лого, строителни работи, транспорт на български експонати, такси и мита, осигуряване на персонал, ежедневна програма в павилиона, търговия с български стоки и рекламни материали, не са изпълнени или подменени с други. Без изпълнение са останали изискването на рекламно-информационни материали, изискването за осигуряването и разпространяването на храни и напитки, посрещане на гости, изискването за осъществяване на всички дейности по осигуряване на търговска дейност.

"Имало е списък на български фирми, одобрени от Министерството на икономиката, които да бъдат презентирани там. Разбира се, този списък не е спазен, тези фирми за подменени с други, не е ясно по какъв принцип са избирани тези други. Стоките, които са били изложени за търговска дейност, въпреки одобрените цени от Министерството на икономиката, са завишени с 30%, няма отчет къде са отишли тези пари“, информира Корнелия Нинова.

Тя даде пример, че при провеждането на презентация на българската история , която е трябвало да се направи и онлайн чрез системата "Зуум", никой извън залата не чува говорителя, защото организаторите не са платили системата "Зуум“. Друг такъв пример е, че павилионът, вместо да бъде изграден от високотехнологични и зелени материали, е бил изграден от гипсокартнон и постлан с мокет.

Министърът на икономиката и индустрията каза още, че са направени над 6 проверки и няколко доклада от министерството. Опитът да се осъществи кореспонденция с фирмата и да им се поиска отчет обаче не е бил успешен, тъй като е подаден адрес на фирма, която не участва в договора, не е съдружник на консорциума и е на гръцки гражданин.

По думите на вицепремиера Нинова и в момента фирмата изпълнител предявява претенции да ѝ се доплатят още 2 милиона, отгоре на тези 4 милиона, за които не е свършена работа.

"Няма да се плащат повече пари по тази сделка. Спряла съм плащанията по тези 2 милиона, за които претендира фирмата. И една стотинка няма да потъне повече в тази черна дупка. Задържаме им и гаранцията в размер на 50%, която са внесли. Остатъкът ще си търсим правата по съдебен ред“, категорична бе Корнелия Нинова.

Тя посочи, че от министерството са събрали 700 страници доказателства – доклади на проверяващи органи, свидетелски показания за това, което се е случило на място, като този доклад вече се намира на бюрото на прокурори.

Нинова информира, че един от свидетелите е получил обаждане да си оттегли показанията, и бе категорична, че няма да допусне това да се случи.

"Няма да стане това, уважаеми които и да сте. Това, което е започнало, ще се свърши докрай. Имаме решителност да спрем с тази корупция, за която всички говорим, че 10 милиарда се крадат, а се чудим откъде да вземем пари да преизчислим пенсиите. Ще доведем този, и не само този него, докрай“, заяви Корнелия Нинова.