Над 80% от вашите заявления са с реално подписани споразумения. Няма забавяне в изпълнението на Инвестиционната програма за общински проекти. Това увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова участниците в Годишната среща на местните власти в к.к. "Албена“. По време на организирания от НСОРБ форум министърът коментира важни за общините програми и проекти в панела "Инвестиции за местно развитие, отвъд и с еврофондовете“.

"Опитахме се преимуществено да сключваме споразумения до август месец т.г., за да можем да дадем възможност да започнете изпълнение на програмата и да покажем, че тя работи.“, подчерта Коритарова. Данните показват, че броят на вече сключените споразумения в изпълнение на финансираната чрез Закона за държавния бюджет инвестиционна програма е 1625 от общо подадени 2170 заявления. Подписани са и 126 анекса. Само в периода от 30 септември са сключени споразумения за нови 80 проекта.

"За последният месец – месец и половина сме обработили значителна база данни“, каза още министър Коритарова. И допълни, че извършените авансови и междинни плащания вече надхвърлят 240 млн. лв. от индикативния бюджет от 2,8 млрд. лв. за 2024 година. "Да направим първо ВиК проектите и подземната инфраструктура, а след това да правим наземната. Моля да приоритизирате проектите там, където има ВиК, те да са първи, за да направим важни крачки в преодоляване на засушаването“, апелира тя.

Виолета Коритарова изрази очакване, че по-голямата част от обществените поръчки са проведени, макар и под условие при осигурено финансиране, за да може общините да започнат изпълнението на обектите. И допълни, че все още има ресурс от предоставения на МРРБ в началото на годината, като с Министерството на финансите се поддържа почти ежеседмична комуникация за анализ и отчет на финансирането. Тя препоръча на общинарите да работят спокойно и качествено, да бъдат добри инвеститори и да контролират изпълнението на проектите.

В отговор на въпрос за процедурите за енергийна ефективност на жилищния сграден фонд по Националния плана за възстановяване и устойчивост министър Коритарова напомни, че е заварила забавено разглеждане на проектните предложения и неспазване на регламентирания за това четиримесечен срок. Затова приоритетно е приключена оценката на проектите по другата мярка – за енергийна ефективност на нежилищни сгради. Там вече са сключени договори и предстои изпълнение.

"Същевременно направихме проверка, доразгледахме всички възражения и с много бързи темпове, макар и при намален административен капацитет, вече изпращаме покани за предоставяне на необходимите документи и за сключване на договори“, каза още регионалният министър. И допълни, че след направения разчет на административния капацитет има уверението, че в най-кратки срокове одобрените 756 проекта по Етап I на програмата за енергийна ефективност на жилища ще получат покани. Виолета Коритарова обърна внимание, че след получаване на поканата от дадена община, тя има 14-дневен срок за предоставяне на изискуемите документи, след което МРРБ ще ги разгледа и постанови решение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

В отговор на въпрос министър Коритарова съобщи, че се водят разовори с Европейската комисия за неразпределения финансов ресурс в размер на 900 млн. лв. по Програма "Развитие на регионите“ 2021-207. Може би ще обявим втора процедура до края на месец март 2025 г. Затова, когато се вземе окончателното решение, ще направим широка информационна кампания, срещи с вас, за да кажем кои са приоритетите, които би следвало да бъдат подавани като инвестиции, разглеждани и класирани, допълни тя.

След апел от страна на кмета на Мездра Иван Аспарухов да се подготвят проекти за ремонт на обходните общински пътища, през които преминава трафикът, включително над 8000 тира, заради модернизацията на пътя Мездра – Ботевград, министър Коритарова се ангажира възможно най-скоро да бъдат предприети необходимите мерки за рехабилитирането на състоянието на засегнатите трасета в общините Мездра и Враца.

Виолета Коритарова благодари на общините и отбеляза, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството и местните власти са естествени партньори. Тя изрази очакване добрият диалог да продължи, защото когато го има и е ползотворен, изкристализират най-добрите решения. "Очакванията на обществото към вас и министерството като ваш партньор е с всички проекти, които изпълняваме, да изградим умни и модерни градове, да поддържаме инфраструктурата и да предоставяме добри услуги. Нека това бъде нашата цел“, отбеляза тя.

При участието си във форума министър Коритарова отличи "ДЗУ“ АД по време на връчването на наградите на НСОРБ за инвеститор и партньор на общините. Дружеството получи приза в категорията "Инвеститор на общините“, който се присъжда на физическо или юридическо лице, извършило значими инвестиции в български общини.

Номинацията на "ДЗУ“ АД е за инвестиция в голяма община. През тази година компанията е вложила 15 млн. лв. в завод за производство на печатни платки за автомобилната промишленост в община Стара Загора.