Народните представители подкрепиха проектодекларацията за членството на Украйна в НАТО. Това стана на Комисията по външна политика, предаде репортер на "Фокус". 

11 от народните представители гласуваха "за", а с "против" трима депутати от "Възраждане". 

В хода на дебата бившият външен министър Екатерина Захариева заяви, че Украйна няма как да се присъедини към НАТО, докато на територията се води военен конфликт, но това би могло да се случи, след като се възстанови мира. 

"За всички е ясно, че няма как, докато се води война на територията на Украйна, тя да стане съюзник, но може да стане ясен пътя й. Нищо не пречи процесът по присъединяване да върви", заяви Захариева.

"Ние като вносители вярваме, че сигурността на България и Европа няма как да се гарантира, докато не се възстанови мира в света. Тези решения трябва да се вземат от съюзниците и от Украйна". каза още тя.

От "Възраждане" видяха в проектодекларация опасност за националната сигурност, а освен това от партията смятат, че това ще доведе до влошаване на отношенията с Руската федерация. 

"Декларацията е крайно неуместна и може да доведе до това напрежението да ескалира, дори на дипломатическо ниво. Първо, няма как Украйна да се присъедини, докато там има война. Трябва да има и друго условие, което да е изпълнимо, Украйна да съществува като самостоятелна държава. Това никой не знае", заяви Ангел Георгиев.

"Не трябва да се бърза. С тази декларация се рискува да влошим още повече отношенията си с Русия. Ние сме категорично против, защото най-малкото не е уместно, защото не виждаме как българският национален интерес е защитен", каза още той.

Даниел Митов и Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС също защитаха тезата, че страната ни гарантира сигурността си през помощта за Украйна и през даването на възможност на една суверенна страна да определя дали и в кои съюзи да членува. 

"В момента България и всички останали членки на ЕС и НАТО, през помощта за Украйна, се опитват да запазят световния ред, при който не се присвояват други страни", заяви Даниел Митов.   

Христо Иванов и Даниел Лорер от "Продължаваме промяната-Демократична България" също заявиха, че Украйна сама може да определя своята външна политика, а сигурността на България и Европа може да гарантирана само през осигуряването на суверенитета на украинската държава. 

"Сигурността на Украйна е сигурността на България и Европа. Това е в основата на българския интерес. Ако имаме разбирането, че териториалната цялост на всяка една страна е неприкосновена, ние ще подкрепим декларацията. Членството в НАТО е единствената гаранция, която гарантира истински мир", заяви Даниел Лорер.

"Ако Украйна реши да се присъедини към НАТО някой ден, тя ще има възможността да го прави", каза Христо Иванов.