2022 г. ще бъде по-скоро година на икономически сътресения, а не на политически кризи. Това каза Кольо Колев в интервю за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“.

По думите му основните политически играчи нямат особен интерес от предсрочни избори.

"Простата причина е, че към момента и обществото малко или много е претръпнало, уморено, омерзено, ако щете, от дълго продължилата политическа криза, така и самите партии не са готови за нещо ново.

Кой от играчите ще бъде заинтересован от това? БСП – те се намират в състояние на свободно падане. За четири години те всяка година губят по 170 000 гласа. Ще успеят ли на следващи предсрочни примерно избори те въобще да минат 4-процентната бариера? Какво става с десницата? Горе-долу аналогични процеси. И там като че ли някак си има загуба на ориентация – какво правим, къде отиваме. Да не говоря за "Има такъв народ“, да не говоря и за новата политическа формация, която все още се опитва да напипа копчетата на властта. Така че основните политически играчи нямат особен интерес от някаква бърза криза и някакви предсрочни избори“, обясни социологът.

Според Колев преизбирането на Корнелия Нинова и напускането на знакови фигури от БСП е очертало ниша за нов политически субект.

"Очевидно е, че мнозина предвиждат възможността за нова, както казах, ляво, ляво-център политическа формация, политическа формация от социалдемократически тип, която в крайна сметка да запълни мястото, освободено от БСП. Така че е напълно възможно да се направят такива стъпки. Сега друг е въпросът, доколко ще бъдат реализирани и успешни. Още повече, че както казах, не се очаква непосредствена политическа криза, която да катализира бързото създаване на такава политическа формация. Но според мен ще има ходове в тази посока“, каза още Колев.

На въпрос за разлом между президент и премиер, Кольо Колев уточни, че не вижда подобно нещо.

"Това, че се появяват разлики и то в нюанси, между единия и другия, за мен това не е разлом. В крайна сметка дори когато човек дискутира с най-добрия си приятел, често пъти се случва да имат противоположни мнения, неща, за които да се карат по някакъв начин, да отстояват, което не пречи те да продължат да бъдат добри приятели и да работят заедно. Така че тук това са по-скоро политически заигравки и търсене под вола теле. Да, има, има известни разлики, доловиха се още по въпроса за Македония, но без това, както виждаме, да се отразява по някакъв начин на техните отношения. Така че тук не виждам разлом“, категоричен беше социологът Кольо Колев.

Цоня Събчева