Колоноскопия се извършва в рамките на клинична пътека (КП) №68 "Диагностика и лечение на заболявания на горния гастроинтестинален тракт“, КП №69 "Високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестиналния тракт“, КП №71 "Диагностика и лечение на заболявания на тънкото и дебелото черво“ и по амбулаторна процедура №34 "Ендоскопска диагностика на заболявания, засягащи стомашно-чревния тракт“. Дали съпругът ви ще постъпи по амбулаторна процедура или по клинична пътека, решава лекуващият лекар.

НЗОК поема всички разходи по КП/АПр., включително изследвания, упойка, оперативната интервенция и др., с изключение на тези за някои медицински изделия.

Такива медицински изделия по КП №69 са: примка за лигиране еднократна; накрайник за лигиране еднократен; саморазтваряща се ендопротеза за хранопровод или черво и други; игла за тънкоиглена биопсия под ехографски контрол; игла за биопсия през ехоендоскоп; индивидуален набор (капсула и аксесоари) за извършване на капсулна ентероскопия; полипектомична примка еднократна; игла ендоскопска еднократна; клипси за ендоскопска хемостаза; балон-дилататор; сет за ПЕГ, пише zdrave.to.