Статистическите данни показват, че българите са сред нациите, които консумират най-малко плодове и зеленчуци, макар че напоследък има тенденция за увеличаване на консумацията.

На българския пазар традиционно има сезонни плодове и зеленчуци. Сред най-консумираните плодове у нас по това време на годината са гроздето, прасковите и ябълките. Килограм ябълки върви около 4 лева, килограм грозде се продава за 9-10 лева, кило праскови се продава за около 6 лева.

Сред най-скъпите плодове на пазара у нас са любимите на мнозина малини и боровинки. И двете се продават в кутийки от по 125 грама. Кутията се продава за 6-7 лева, а килото на боровинките и малините излиза 52 лева. 

Най-скъп обаче е червеният касис, чиято цена на кутия 125 грама е 12 лева, а килограмът се продава за 96 лева.

На някои места у нас се продават и нетрадиционни плодове чиито цени са доста високи, макар и плодовете да са много изкушаващи, пише businessnovinite. Тарелка от 150 грама от плода рамбутан струва 10 лева. 1 брой папая излиза средно 20 лева. 1 брой драконов плод пък струва 15 лева.

Най-висока цена обаче ще трябва да платите, ако решите да опитате царят на плодовете- дуриан. Цената на 1 брой от плода се продава за 240 лева.