Някои ежедневни навици могат да имат сериозно въздействие върху вашето здраве, коментира нефрологът Танзила Сагова.

"Високото кръвно налягане е една от основните причини за хронично бъбречно заболяване. СЗО препоръчва да се консумират не повече от 2000 милиграма натрий на ден, което е по-малко от 5 грама сол. Храните, които ядем, вече съдържат сол“, каза тя.

Освен това някои пият много малко вода през целия ден. Според лекаря дехидратацията нарушава притока на кръв към бъбреците и увеличава риска от отлагане на соли и образуване на камъни. Следователно, трябва да пиете 30 милилитра вода на ден на килограм тегло.

"Но трябва да помним, че приемът на течности е ограничен при хора, които страдат от сърдечна недостатъчност и получават бъбречна заместителна терапия с програмна хемодиализа“, отбеляза Сагова.

Според нея заболяванията на бъбреците и пикочните пътища се появяват по-често при хора, които злоупотребяват с алкохол. В същото време не само силният алкохол, но и бирата и енергийните напитки вредят на бъбреците.

Пушенето причинява свиване на кръвоносните съдове и намалява притока на кръв към бъбреците. Това може да доведе до развитие на хронично бъбречно заболяване. Камъни в бъбреците могат да се образуват поради хранителни проблеми, пише zdrave.to.