Все повече и все по-често хората пазаруват онлайн, технологиите не спират да напредват, а платформите за електронна търговия стават още по-ефективни и лесни за използване. Понякога обаче очакванията ни за покупката, направена онлайн, не остават задоволени и може да се наложи да се откажем от договора или да поискаме замяна или ремонт. Ето какви ни информират и съветват от Евроейски потребителски център България.

Как работи 14-дневният срок за връщане на стока?

Срокът започва да тече от датата на доставката. Това означава, че след като получим пратката от куриера, имаме 14 календарни дни да преценим дали искаме да задържим покупката. В случай че се отказваме от нея, в този 14-дневен срок трябва да уведомим търговеца за отказа си в устна или писмена форма. Юристите на ЕПЦ България препоръчват уведомлението да бъде направено в писмен вид, за да има доказателства за него, а когато връщате  стоката, да поискате разписка от куриера.

След като сме заявили, че се отказваме от стоката, имаме на разположение още 14 дни, да я изпратим до търговеца. Когато той я получи и се увери в целостта и състоянието й, той трябва да ни върне сумата по същия начин, по който сме я платили. Ако все пак се договорим с продавача, може да я получим и по друг начин. В Закона за защита на потребителите е записано, че търговецът трябва да възстанови сумата до 14 дни, откакто получи уведомление, че стоката ще бъде върната. Законодателството обаче му дава право да изчака с възстановяването на парите, докато не получи стоките или докато потребителят не представи доказателство, че ги е изпратил обратно, в зависимост от това, кое от двете се е случило по-рано.. Освен цената на стоката, търговецът трябва да възстанови и сумата за първоначалното изпращане на продукта към клиента.

Практиката показва, че цялата процедура не би трябвало да отнеме повече от 3 седмици.

Важно! Потребителят е този, който носи отговорност за разходите по връщането на продукта, освен ако търговецът изрично не е посочил в общите си условия, че той поема разходите по обратната доставка. Потребителят също е отговорен да се увери до къде трябва да изпрати артикула.

! Важно е да имаме предвид, че стоките, които връщаме, не трябва да бъдат използвани преди това.

Въпреки че за по-голямата част от покупките, направени онлайн, има право на отказ, всяко правило има изключения. Правото на отказ от договора не важи за следните стоки и услуги:

полети

услуги по настаняване (освен ако не сте избрали опция с право на безплатно анулиране до определен период)

наемане на кола

абонаменти за списания и вестници

продукти, които се произвеждат според спецификации на потребителя – например ако продуктът има персонализация или гравюра

нетрайни продукти или продукти с изтекъл срок на годност

запечатани стоки, които не могат да бъдат върнати поради здравословни или хигиенни причини след отваряне на опаковката (най-често бельо и бански)

аудио или видеозапис или компютърна програма, доставени запечатани и отворени – например запечатани CD/DVD

книги

разпечатана козметика