В залата с бозайниците от близо три седмици имаме нови обитатели -  един близо 3-метров женски хипопотам, африканска черна антилопа и алпийски козирог. Това се похвали в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" директорът на Регионалния природонаучен музей в Пловдив Огнян Тодоров. "Алпийският козирог, както и хипопотама, бяха цел на нашия екип от дълго време, през което се опитвахме да се снабдим с тях, защото смятаме, че нашите посетители ще прояват интерес към тези животни. Това е поредната ни инициатива за снабдяване на музея с нови животни. Ще сложим във витрините на фоайето и седем големи папагала, които ни бяха дарени миналата седмица.  Това са едни от най-красивите папагали в света", посочи Тодоров.

Той обясни, че алпийският козирог е обитавал стараната но, но вече е изчезнал. Това животно все още се среща в други държави и е изключително трудно да се намери препариран екземпляр от него.

"Но ние успяхме да стигнем до една австрийска лаборатория по дермопластика,  която ни направи голяма отстъпка за трите експоната и ние сме си ги закупили със средства от нашия бюджет, на музея. Всичко, което печелим инвестираме в нови интересни животни", добави Огнян Тодоров.  

В момента се водят преговори с дермопластична лаборатория в Австралия, за да се докарат една препарирана коала, ехидна и тасманийски дявол. Това са торбести бозайници, похвали се още директорът. Очаква се това да се случи до това лято. 

Огнян Тодоров каза още, че до момента няма друг музей, който да има препариран хипопотам. За съжаление пространството в музея е лимитирано и вероятно ще трябва да се махнат някои от другите животни, като тигъра и хималайската мечка, за да се поставят новите животни там, обясни още Тодоров.

Интересът към Природонаучния музей в Пловдив не спада, напротив. С 20% са се увеличили постъпленията в сравнения с миналата година.

"Опитваме се да държим на добро ниво и образователната програма. Експонатите трябва да се използват и за образоването на децата", каза още директорът. 

Експозицията в зала “Бозайници" е подредена в два модула. В първия са изложени видовете от българската териофауна. В нея чрез пресъздаване на естествените местообитания на видовете са показани както някои типични за нашата фауна видове, като благороден елен, дива коза, муфлон, лисица и вълк, така и някои редки за фауната на България видове – евроазиатски рис, булдогов прилеп и изчезналият за страната тюлен монах. Акцент в тази витрина са най-голямата кафява мечка на Балканския полуостров, отличена със златен медал и сръндакът, отличен със сребърен медал за страната. Във втория модул са разположени екзотични видове от цял свят, сред които тигър, пума, леопард, лъв, оцелот и амурски леопард – едно от най-редките животни на планетата. Особен интерес представляват и останалите екзотични видове – бяла мечка, американски бизон, диво магаре, двугърба камила и др.

Както вече стана ясно, отскоро музеят вече има в експозицията си и хипопотам, алпийски козирог и черна антилопа.