Празникът 3 март си остава в сърцата на българите. Това каза кметът на първия освободен град Генчо Генчев, в празничното издание на предаването "За честта и славата на България“ на Радио "Фокус“. Генчо Генчев припомни, че извоюваната свобода е най-ценното нещо, което човек може да има и въпреки спекулациите, които се завихрят като наближи 3 март, българите ще продължат да тачат и помнят историята си.

"Няма как да вървим към бъдещето си. Много от нещата в България и след това са се случили благодарение на така извоюваната свобода“, припомни кметът на Свищов.

Трябва да бъдем съпричастни към бягащите от войната в като им помогнем, отбеляза кметът. Общината е подготвила 120 легла, с които да може да обезпечим тези, които пристигат.

"Вчера и днес пристигат големи дарения за печки, хладилници, перални, сушилни, тъй като децата са малки и изискват малко повече логистика за тях и грижи. Община Свищов е направила всичко необходимо и адекватно за посрещане на хората. С тях работят социални работници вече от вчера на проекта "Компас“, психолози, които адаптират хората към начина, по който в момента са устроени. Чувстват се спокойни, чувстват се защитени. Тая сутрин имах възможност да се видя с едната майка и тя каза "За първи път тази нощ успях да се наспя и да имам сили“, за което благодари. И са изключително признателни хората и то се изразява със сълзите им и с прегръдките, които отправят към нас. Ето това ни дава сила да продължим и да вярваме, че доброто няма как да бъде изкоренено от българската черта“, каза кметът на Свищов.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение"