По покана на и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров и председателя на парламентарната група на "БСП за България“ Борислав Гуцанов се проведе среща с издигнатите и подкрепени от БСП кметове. Сред присъстващите на срещата бяха и кметовете на областните центрове Русе, Шумен, Разград и Търговище, съобщиха от пресцентъра на БСП. 

На срещата на кметовете бе обсъдено завеждането на колективен съдебен иск за спиране на предвижданото увеличение на такса "Смет“. 

Поставени бяха два основни въпроса. Първият е свързан със средствата, отпускани от държавния бюджет за общински проекти. Кметовете се оплакаха за много случаи, в които проектите са одобрени, но не са извършени плащания по тях.

Вторият обсъден проблем бе за предвидената промяна в изчислението на такса "Смет“. Кметовете предупредиха, че всяко едно семейство ще плаща в пъти по-висока такса, без да има подобряване на услугата. Те настояха за отлагане на мярката, като предложиха да се обсъди и завеждане на колективен съдебен иск от кметовете на БСП и парламентарната група на "БСП за България“.

Ръководството на партията пое отговорност да проведе разговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на финансите за проблема с общинските проекти.

Съгласие бе постигано и за още няколко срещи в най-скоро време. Кметовете, издигнати и подкрепени от БСП, които не са членове на Националния съвет, бяха поканени да участват в неговите заседания.