Месец юни 2024 година е най-топлият юни от 140 години насам в историята на инструменталните и метеорологичните измервания в България. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ климатологът Симеон Матев.

"Нямахме рекордно високи температури за месеца – най-високата температура е само от 40,1 градуса, но пък за сметка на това продължителността на периода, в който имахме температури между 33 и 38-40 градуса беше необичайно дълъг. Именно заради него ще имаме най-топлият месец юни,“ обясни той.

Времето е способно на всякакви изненади, каза още той и добави, че предстои да видим колко може да бъде топло, защото все още не е достигнат максимума на температурите като възможност.

"Последните три дни в Западна България се усещат валежни явления, като в момента по-съществени валежи има в Западна Стара планина и в западната част на Тракия. Но тези валежи са към края си, градушките са много малко вероятни заради захлаждането, което настъпи. От утре отново предстоят 3-4 летни дни с температури отново в неделя-понеделник в най-топлите места на страната – Русенско, Сандански, до 37-38 градуса. Така че лятото се завръща, пък в Източна България то изобщо не е не си отивало.“

Според него по всичко личи, че лято 2024 или ще бъде най-горещото или ще попадне в Топ 3 на най-топлите месеци. "Очакванията за юли са средните температури също да бъдат по-високи от нормата, а юли е най-топлият месец в годината. Така че се пригответе за още по-топло време,“ каза той и допълни, че през следващата седмица отново се очакват периоди на нестабилност, но този път валежи ще има в цялата страна, температурите ще се понижат и ще бъда близки до обичайните за това време на годината – 25-30 градуса.