Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и лидерът на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков са направили полет над опожареното село Воден тази сутрин. В своя Фейсбук профил Кирил Петков написа, че огледът е от високо е бил с цел предприемането на превантивни действия срещу огнените стихии. 

Съпредседателят на ПП предложи страната да закупи самолети с термо камери, които да извършват периодично въздушен мониторинг с цел превенция за разразяването на пожари. 

"Тази сутрин с акад. Денков направихме полет с малък самолет над с. Воден. С пилот Андреу обсъдихме как само с 8 малки самолета, оборудвани с термо камери, може да се направи въздушен мониторинг на цяла България за ранно засичане на пожари. С минимален разход за държавата може да има пълен мониторинг над цялата страна за месеците юли и август и този тип трагедии с изгорелите къщи - да се предотврати. Същите термокамери могат да засичат и мигранти", написа Петков.

Той каза, че предстои среща между него, Денков и министрите на земеделието и транспорта, на която да бъде обсъдена възможността за закупуването на необходимата техника. 

Той и Николай Денков са летели и над язовира до село Воден: "Прелетяхме над големия язовир до с. Воден, от който, ако имахме самолети, оборудвани за гасене на пожари, можеха да загребват по 6 тона вода директно от язовира. Един такъв самолет може да излее до 30 тона вода на час над засегнатите горски масиви. Това също би предотвратило неконтролирания пожар".

По-късно двамата ще посетят и селото, където ще разговарят с хората за това каква помощ им е необходима за възстановяване на нанесените им щети.