Не ни е страх да излезем изцяло на хартиен вот. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков на пресконференция на партията по повод разразилия се скандал с машините за гласуване, предаде репортер на “Фокус".

“Нас не ни е страх да излезем изцяло на хартиен вот. Голяма работа. Това, което е важно, е да излезем всички да гласуваме и да си вземем градовете обратно", заяви Петков.

Той обвини некоалиционните си партньори от ГЕРБ в “предизборни циркове". Според него това се дължи на факта, че ГЕРБ “губят изборите в София".

“Очаквахме предизборни циркове, но това надмина всичките ми очаквания. То не бяха “Лукойл", вето, 73 стотинки, левче, изведнъж включиха кодове и машини. Всъщност ние знаем, че те губят изборите в София, даже всъщност може да са трета политическа сила".

"Всичко тръгва от една митична справка на ДАНС, която на всичкото отгоре е подписана от заместник-председателят на ДАНС. В по-спокойна обстановка след изброите ще трябва да изнесем през парламентарния контрол да изясним какво съдържа тази справка, защо е подписал заместник-председателят, къде е председателят, но най-доброто е ДАНС да не се занимава с изборите“, заяви Атанасов.

Христо Иванов увери, че няма как да се фалшифицират изборите, но подчерта, че най-важното е изборите да се проведат честно и прозрачно. 

"Всичко това, което се говори, не може да доведе до фалшификация на изборите. Разбира се, нека ЦИК, който е единственият компетентен орган, който организира изборите, да си направи проверката за информацията, с която разполага, и да си вземе решението. Единственото, което нас ни вълнува, е изборите да бъдат проведени честно, какъвто и да е резултатът“, заяви Христо Иванов.

"Нека всеки да понесе присъдата на избирателите, да не се опитва да използва по този начин последния ден пред изборите“, допълни той.

Божидар Божанов заяви, че кодът на машините не отчита резултата. Той отхвърли възможността за всякакви спекулации с машините. Божанов обясни, че всичко, което има в Министерството на електронното управление е било показано прозрачно на всички партии.

"Единственото тайно в целия процес са трите пароли, които членовете на ЦИК написаха на един лаптоп. Те останаха в техните глави, на лаптопа, занесен в касата на ЦИК. Всичко останало е явна информация, която по никакъв начин не може да повлияе на изборите“, заяви Божанов.

Той увери, че изходните кодове са в размер на около половин милион реда, което по думите му е невъзможно да бъде заснето.

Според него създалата се ситуация е "цирк“ и "абсурд“.