Украйна притежава оръжия, но тя не може да ги използва в своя пълен капацитет, за да нанесе максимален удар върху руския противник. Това вече е игра на политика – доколко Европа и САЩ биха били склонни да бъдат обвинявани от Русия, че благодарение на тяхно оръжие и въоръжение Украйна нанася щети на инфраструктурата на Русия. Това каза бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Украинската страна се нуждае от много повече техника, която да бъде доставяна много по-бързо, подчерта той. "Техника идва, но определени европейски държави изразяват сдържаност относно разрешението тя да бъде използвана на руска територия. Има много високоточни ракети британско, американско, немско производство, които Украйна се нуждае да използва в това свое нападение над Русия, но виждаме, че за момента не получава разрешение да бъдат използвани“, обясни Керемедчиев.

Икономическата помощ за Украйна е също толкова важна, колкото и военната, добави Керемедчиев. "Икономиката и администрацията на Украйна са изключително важни за функционирането на страната. Част от помощта от 60 милиарда долара за Украйна е била предназначена за военна помощ, но друга част – именно за администрацията".

"За момента загубите на украинската икономика и щетите, нанесени на Украйна, възлизат на близо 1 трилион долара. Украйна трудно ще се изправи на крака, дори след приключване на военните действия“, допълни Керемедчиев.

Мобилизацията в Украйна е закъсняла и това е резултат от желанието за предотвратяване на социално напрежение, обясни бившият заместник-министър на външните работи. "Както Путин, така и Зеленски се опитват максимално да отлагат или да разтягат във времето пълна мобилизация“, поясни той.

Керемедчиев припомни, че от май украинските посолства и консулски служби зад граница имат забрана да удължават паспортите на украинските мъже. "Това ще принуди част от украинците да се върнат в страната, за да имат валидни документи за самоличност. По този начин биха могли да попаднат под мобилизационния закон на Украйна“, обясни той.

Все повече украински военни се обучават в полски и румънски лагери. "Трябва да се премине обучение за новите оръжия, които постоянно идват от Европа и САЩ“, допълни Керемедчиев.