Още не сме задвижили системата, така че да изградим стройна система от мерки, които да обединим в Национален план за сърдечно здраве. Това каза председателят на Дружеството на кардиолозите у нас доц. Васил Трайков в навечерието на Деня на сърцето. 

Той съжали, че заболеваемостта от сърдечно-съдови заболявания в страната продължава да е висока, повече от средната в Европа, а смъртност има дори при пациенти под 65 г. Това е предотвратимо ако правим нещо, за да намалим рисковите фактори, подчерта експертът в предаването "Панорама" по БНТ.

Тази година акцент на превенцията са децата и подрастващите и заедно с образователното министерство имат обща инициатива - седмица на сърцето. "От понеделник учениците поетапно ще бъдат запознати със сърдечно-съдовите заболявания и кои фактори трябва да бъдат контролирани. Така ще са информирани от ранна възраст как да водят сърдечно здрав живот", обясни кардиологът.

Към активните хора има друга инициатива в неделя по обед в големите градове ще тече кампанията "Разходи се с кардиолога си". Така хора и медици ще обсъждат с експерти темата и рисковите за сърцето фактори.

А на въпрос какво причинява болното сърце, доц. Трайков каза: "Сърцето боли, когато се разболее. Въпросът е да не стигаме до там".

Според него в България се справяме доста добре в лечението на сърдечно-съдовите заболявания, имаме достъп до повечето модерни начини за лечение. "Проваляме се в превенцията, защото допускаме да се случват болестите", съжали той. 

"Водим диалог и се надяваме на добра колаборация за в бъдеще. В момента сме в начален разговор, въпреки сериозните инициатива от наша страна още не сме задвижили системата, така че да изградим стройна система от мерки, които да обединим в Национален план за сърдечно здраве, който да задвижим заедно с институциите , или под тяхно ръководство,", отговори доц. Трайков на въпрос дали държавата чува специалистите.

И заяви готовност да предложат експертизата си по темата.

"Очакваме институциите да ни подадат ръка. Да създадат работна група, в която да се включим като експерти. Може да е под егидата на МЗ, така че да изработим заедно интегрирана система от мерки", каза кардиологът.