Руският кардиолог Герман Ганделман обяснява как, под какви заболявания и състояния може да се маскира стенокардията. Когато кръвоносният съд се стеснява заради  атеросклеротични плаки, се нарушава кръвотокът, а когато се запуши напълно, се развива инфаркт на миокарда. 

Класическата стенокардия се проявява със стягаща болка в гръдния кош. "Обикновено човек се оплаква от болки в гърдите, но това понякога се съпровожда с буца в гърлото, а също може да възникне и страх от смъртта.

Това е типичната стенокардия“, пояснява д-р Ганделман. Но далеч невинаги проявите на стенокардия може да са типични.  

- Болки в челюстта

"Ако паралелно с тази болка възникне задух, обикновено няма връзка с истинския зъбобол. Какво чувстват пациентите? Появява се болка в зъбите при физическо натоварване, те спират да се натоварват и болката отминава.

Започват отново да се движат, болката пак се появява. Тогава се обръщат към стоматолог“, отбелязва кардиологът. И тук е важно стоматологът навреме да разпознае проблема. Стенокардия може да се заподозре по това, че заедно с болката в зъба се появява задух и често това се случва в студеното време. 

- Болки в гърба

Обикновено възникването на болка в гърба се приписва на остеохондрозата. И в този случай трябва да се ориентирате по това има или не задух. "Ако не се задъхвате, това е остеохондроза, казва специалистът. - Пациентите обикновено я прилепват към всичко“.

Но в такава ситуация е сложно да се отличат проблемът с гърба и сърдечният пристъп. "Защото болката при остеохондроза се засилва при движение.

Единствената разлика е следната: тази болка е свързана с въртеливи движения и задух“, добавя специалистът. И допълва, че при задух сърцето не работи нормално, не може да изпомпва кръвта, затова се задъхвате. Задухът е признак на това, че не е остеохондроза.  

- Стомашни киселини

Болката от сърдечен пристъп лесно може да се сбърка със стомашни киселини, защото тя е пареща. Освен това двата органа – сърцето и хранопровода, се намират редом един до друг. 

"При болните със сериозни увреждания може да се появи стенокардия по време на ядене, което дава повод да се замислят за тази връзка и да се насочат към гастроентерологията, вместо към кардиологията“, пояснява д-р Ганделман. 

Човек, страдащ от стомашни киселини, трябва първо да прегледа работата на сърцето си, препоръчват специалистите. И след това вече да се изследват и лекуват по повод на стомашния рефлукс, пише zdrave.to.