"Не съм съгласен, че Тагарев е украински военен министър. Той просто има раздвоено чувство за лоялност – на Украйна ли трябва да е лоялен, или на България! В момента виждаме, че е по-загрижен и лоялен към Украйна, отколкото към България!“.

Така отговори почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Обърнахте ли внимание как, "украинският“ го наричам аз, наш министър на войната Тагарев се опитва да закупи техника, незнайно защо, Вие бяхте и министър на отбраната, и да създаде военно градче?“.

Що се отнася до градчето край Ямбол, Каракачанов обясни, че това е стара идея на най-големия партньор в НАТО, но тогава те са обсъждали възможността да закупят терени и със собствени средства да изградят нещо, което да засили присъствието им. "Спомняте ли си, че аз предложих през 2016 г. законопроект за връщане на наборната военна служба. Всички български граждани със средно образование да служат между 6 и 9 месеца, за да могат да защитават отечеството. А тези, които са неграмотни, те не са само цигани, има и българи такив, за тях трудова повинност. С двоен срок. Бях изчислил, че 100 милиона ще струва да възстановим или разширим някои от съществуващите военни поделения. Тогава аргументите бяха – как ще даваме толкова пари. Сещате ли се за поговорката – който не храни своя армия, храни чужда! Сега ще дадем минимум 150 милиона, за да построим база, на която да има чужди войници!“, категоричен бе Каракачанов.

Каракачанов припомни, че през 2018 г. е вкарал в Парламента проекта за бронирана бойна машина за пехотата "страйкър“. Ставало е дума за закупуване или производство в България на 150 бронирани машини 8 по 8 тежки бронирани машини за пехотата! Машините е трябвало да отговарят на изисквания на най-модерните в НАТО, или наравно с другите модерни. Тогава МО го е работил една година, няколко пъти се е коментирал в комисията по отбрана и накрая и Парламента гласува сумата 1,220 милиарда. Условията са били машините да се строят в България. Каракачанов бе категоричен: "Вие казахте – правителството взе решение 1,2 милиарда, неприсъствено. Какво значи неприсъствено? "Тези "тикви“ в Министерски съвет са се разписали върху един протокол без да прочетат за какъв проект става дума! Казвам "тикви“ колективно, те носят колективна безотговорност и аз ги обиждам колективно, че са "тикви“! 1,5 милиарда долара! Това са 2,72 милиарда лева! Тоест два пъти и половина по-скъпо от проекта, гласуван от Парламента! И това решение се взима на търмо, неприсъствено. А ние два пъти го обсъждаме на живо, със спорове, една година го прави. А тук, на подпис 1,5 милиарда долара! Защо? Защото фирмата е правилна! Тези "тикви“ гласуват 1,5 милиарда долара на коляно, без дори на едно заседание да са разгледали за какво става дума! При условие, че в България може да се прави в "Терем“ Търговище, може да се прави и в частно предприятие, което беше изградено в Бургас!“.

"Кои "тикви“ ни управляват в момента?“, попита Беновска. Каракачанов отговори: "“Тиквите на посолството“! За целия Министерски съвет ако се замисля, дали ще има 1-2, които да извадя от камарата с "тикви“ не знам!“.

Водещата попита дали Бойко Борисов е "тиква“? Събеседникът ѝ отговори: "Чакайте, не съм му измислил аз този прякор! България се управлява от чиновника в посолство-то. Те му казаха и името, "онази Галя се обади“, казват! И си управлява от хора, които нямат собствена воля да защитават интересите на България!“.

"Залязал ли е Бойко Борисов от политиката?“, попита Беновска. Каракачанов отговори, че си зависи от него. "С действията му през последната година, година и половина, не знам дали умишлено го прави, дали така са му подсказали отнякъде – върви към лична политическа катастрофа! Това е мое лично мнение. Казвам го не с удоволствие, а със съжаление, защото този човек има качества, но страхът му е по-силен от качествата, които има!“.

"Делян Пеевски изгрява ли?“, попита Беновска. Каракачанов отговори, че Пеевски е извършил обрат в политическото си поведение. Той припомни, че Пеевски години наред е бил депутат, но не се появявал в Парламента. Сега, вероятно защото е притискан и отвътре, и отвън, се опитва да бъде активен по значими теми. Но е факт, че ГЕРБ и ДПС са в основа на коалицията, която управлява. "Кирчо и Кокорчо са паравана на посолство-то! И ГЕРБ, и ДПС ги използват, за да показват, на нашите атлантически ултралиберални партньори – ето, вашите хора са на власт! Да не, но отдолу те си дърпат конците! Това се вижда от всички, дори от малките деца!“.

Каракачанов коментира и войната в Украйна и въпроса за украинското зърно. Той заяви, че едва 11% от украинското зърно отива в Африка. "Целия този шум – лошия Путин спира зърното за гладните и бедните – това не е вярно! Всъщност тук става дума за интереса на огромни чужди компании, които са купили маса земя в Украйна, произвеждат едно зърно и трябва да го продадат, затова е целия този напън!“, категоричен бе Каракачанов.

"Накъде отиваме с това васалство на Украйна?“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "То не е на Украйна! Просто така разпореждат от посолство-то на тези хубавци, на тези "тикви“, които ни управляват!“.

"Кой уби Алексей Петров?“, попита Беновска. Каракачанов отговори, че ако знаеше, щеше да е шеф на ДАНС! Той продължи: "Но, ако попитаме кой имаше интерес, това са тези, които нямаха интерес той да оглави ДАНС. Интерес да оглави ДАНС имаха само ПП, защото смятаха, че през свой силовак ще могат да държат за "топките“ ГЕРБ и ДПС! Защото ДАНС е онази институция, която подготвя, разследва и представя на прокуратурата неща. Така че онези фактори, които не искаха той да поеме ръководството на ДАНС и да има достъп до механизмите, с които може да удря политическите опоненти на ПП, най-вероятно те стоят зад това!“.