Изборът на подходяща лекарствена форма за прием на медикаменти и добавки, включително и витамини, в някои случаи може да изиграе голяма роля за оптимизацията на лечението и постигане на максимални резултати.

Така например лекарствената форма следва да бъде съобразена с особеностите и състоянието на лицата, както и някои особености на самия медикамент. При бебета и малки деца се предпочитат течни лекарствени форми и добавянето им към храната или млякото (най-често под формата на капки, сироп, спрей) с цел намаляване риска от задавяне, докато при възрастни обикновено се предпочитат твърдите лекарствени форми (таблетки, капсули) с цел улесняване на приема.

Разнообразието от форми, препарати и продукти в аптечните мрежи често обърква и създава допълнителни притеснения и нужда от консултация със специалист с цел улесняване на избора. В категорията Витамин Д в apteka.framar.bg можете да откриете цялото многообразие, налично на българския пазар.

Витамин Д: какво представлява, ползи и ефекти

Витамин Д представлява един от основните и вероятно най-популярните представители на семейството на мастноразтворимите витамини. Ролята му в растежа и развитието, особено в детска възраст, както и по отношение на костното здраве, развитие на скелета и минерална обмяна (главно върху калциево-фосфорния метаболизъм) е доказана и потвърдена многократно във времето.

През последните години интересът към витамин Д нараства във връзка с доказване на неподозирани негови ползи и ефекти върху имунната система, метаболитните процеси, психичното състояние, както и върху хода на редица болестни процеси. Витамин Д се използва успешно както в комплексната терапия (като част от допълнителното лечение), но също и за превенция на редица заболявания с разностранна етиология:

- имунни нарушения: тепърва предстои проучването и доказването на пълния потенциал на субстанцията върху имунните процеси, като към момента е потвърдена ролята му в подсилване на имунната защита, повишаване на устойчивостта на организма към банални инфекции, роля в превенцията на някои автоимунни и ракови заболявания

- психични разстройства: изненадващи резултати в тази насока показват връзка между дефицита на витамин Д и повишената честота на психични и личностови разстройства, включително депресия, тревожност, паническо разстройство, нестабилно настроение и други и подобрение на симптоматиката при включване на витамин Д в комплексната терапия

- сърдечно-съдови болести: мастноразтворимият витамин показва участие и роля за превенция на атеросклероза, нарушения в липидния профил, хипертония, като приемът при вече развили се нарушения показва все още незадоволителни резултати и тепърва предстои изясняване на ролята му

- неврологични увреждания: витамин Д може да съдейства за забавяне на прогресията, забавяне на проявите на заболяванията във времето, както и намаляване тежестта на протичане при редица неврологични заболявания, включително различни форми на деменция, болест на Алцхаймер, множествена склероза и други

- метаболитни проблеми: с нарастването на честотата на затлъстяването и метаболитния синдром в световен мащаб нараства интересът към откриването на методи и средства за неговото противодействие. Редица обещаващи резултати с добър успех се постигат при прилагането на витамин Д за подобряване на лабораторните показатели и клинични белези при метаболитен синдром, за подпомагане редукцията на теглото и овладяване на наличните метаболитни нарушения

- репродуктивни затруднения: витамин Д оказва влияние и върху фертилитета, като дефицитът може да стои в основата на налични репродуктивни затруднения. Субстанцията подпомага зачеването и износването на плода, съдейства за нормалното протичане на бременността и развитието на плода

- други: тепърва предстои потвърждаването на лечебните и профилактични ефекти на витамин Д върху редица болестни процеси, включително зрителни нарушения, кожни заболявания, възпалителни процеси и много други

Източници и препоръчителни дози

Витамин Д е наличен под две основни форми, а именно витамин Д3 (холекалциферол) и витамин Д2 (ергокалциферол). В животинските храни (риба, месо, мляко и млечни продукти, яйца) се открива предимно витамин Д3, докато витамин Д2 се съдържа в някои видове ядливи гъби. За оптимално усвояване на двете форми е необходимо достатъчно излагане на слънце.

В различните видове хранителни добавки се съдържат витамин Д3 или витамин Д2, като препоръчителните дневни дози варират между 400 и 800 международни единици, съобразно възрастта и някои особености в общото състояние (потвърден недостиг или дефицит, бременност, кърмене, подлежащи заболявания).

Тъй като принадлежи към мастноразтворимите витамини, важно е да се приемат оптималните дози на витамин Д с цел намаляване риска от предозиране и оптимизация на лечението.

Коя лекарствена форма да изберем?

Капки, спрей или таблетки - как е най-добре да се приема витамин Д? Всяка от формите на витамин Д показва добро усвояване при перорален прием при здрави лица. Промени в усвояването и разлики са възможни при лица с подлежащи чернодробни, бъбречни или стомашно-чревни нарушения, които водят до промени в резорбцията и метаболизма на субстанцията. В този случай таблетната форма рядко се предпочита, тъй като са възможни най-големи отклонения в усвояването. Спреят и капките се предпочитат при необходимост от бърза корекция на наличен недостиг или дефицит, но също така крият и най-висок риск от предозиране.

При здрави лица, които приемат витамин Д главно с профилактична цел, всяка една от трите лекарствени форми показва добро усвояване, като изборът следва да се съобрази основно с комфорта на пациентите. Капките и спреят са налични под формата на маслени разтвори, като е възможно да покажат малко по-висок процент усвояване, докато при таблетките многобройни фактори могат да съдействат за влошаване на усвояването.

Капки и спрей се предпочитат в случаите, в които е необходим допълнителен прием само на витамин Д (монопрепарати), докато таблетната форма предоставя възможност за комбиниране на витамин Д с други витамини и минерали и снабдяване на организма с необходимите количества само чрез приема на една таблетка.

При бебета и малки деца таблетната форма крие риск от задавяне и се избягва, докато капките са сред фаворитите и могат да се добавят към мляко, кърма, пюрета, без да предизвикат промяна във вкуса или вида на храните и напитките. При лица в активна възраст обикновено се предпочита таблетната форма или спреят с цел улесняване на приема.

Спрей с витамин Д е сред съвременните лекарствени форми и се предпочита все повече при деца, подрастващи и възрастни, като в зависимост от нуждите са разработени форми с различна доза на активната субстанция, варираща обикновено между 400 и 3000 международни единици с цел съобразяване с потребностите и нуждите при всеки един.

С цел извличане на оптимални ползи от приема на витамин Д се препоръчва съобразяване на формата с нуждите на всеки един и консултация с лекуващия лекар.