Войната още повече ще катализира процесите, които започнаха и бяха предизвикани от други процеси – здравната криза и Ковид. Това каза Калоян Паргов - досегашният председател на БСП - София и председател на групата на БСП в Столичния общински съвет, в интервю за предаването "Софийска трибуна“ – продукция на БСП-София, която се излъчва по Радио "Фокус“.

"Бюджетът е израз, дали е национален, дали е общински, е концентриран чисто в израз на политики и на намерения, които всяко едно управляващо мнозинство възнамерява да проведе в рамките на бюджетната година. Но това, което се случва в Украйна, не е нещо, което се случи чрезвичайно. Подобен конфликт тлееше, признаците на подобно нещо в последните може би 30, пък и повече години са по смисъла на исторически насложености и събития, особено след падането на Съветския съюз. Но в чисто икономически план войната още повече ще катализира процесите, които започнаха и бяха предизвикани от други процеси – здравната криза и Ковид. Влизаме в стагфлация – това вече е безспорният факт, гледайки забавянето на икономиката, рисковете с увеличаването на безработицата и растящата инфлация“, обясни той.

"Украйна, пък и Русия по смисъла на санкциите, са важна суровинна база не само за Европа, но и за целия свят, и не само по смисъла на нефта и газа, с които ние сме обвързани, но и цяла Европа. Какво се получава в тази война, от тези санкции - получава се така, че ще имаме цялостно преструктуриране на строителния бранш и сектор, касае България, но със сигурност и в цяла Европа, поради недостига на желязо, на стомана, на алуминиеви профили, тъй като ето един статистически факт: 40% от това желязо идва директно от Украйна, включително и алуминий, който се използва в строителството. А други елементи и материали идват по смисъла на произведено с такова от Украйна суровина подобни елементи, които също се ползват в строителството. Ето ви един пример нагледен на това как ще повлияе войната на един цял бранш, в който са десетки хиляди заети работници. Знаете, че строителството са една от основните дейности, които присъстват не само в националния, но и в общинския бюджет, включително и на София, който е залегнал и в европейските програми като бранш, който да усвоява средства“, каза още Калоян Паргов.

Той коментира и задържането и последващото освобождаване на Бойко Борисов: "Тази телевизионна сага беше очаквано нещо за всички в България, предвид данните, сигналите по скандали в последните 12 години с управлението на Борисов и неговите правителства, особено в последните 2 станали печално известни - и снимки, и истории около него. Въпросът е обаче дали сега беше моментът и дали МВР беше готово за това досъдебно производство, което започна, тъй като очевидно от коментарите, които виждаме от различни експерти, специалисти в последните няколко дни, очевидно, че има пропуски. Но пък едно е факт: войната между изпълнителната власт и прокуратурата избухна с нова сила, и ще продължава да се развива оттук нататък. Разбира се, сагата малко прилича на една отминала подобна, свързана с Борисов, когато той ги хващаше, пък те ги пускаха, в момента горе-долу се получи същото: те го хванаха, пък някой го пусна – прокуратурата го пусна“.

По думите му войните между институциите винаги пречат на изпълнение на задълженията, за които са призвани, без значение дали е война между изпълнителна власт и прокуратура, между изпълнителна власт и президентска институция, между законодателен орган и друга власт в държавата.

Калоян Паргов посочи, че от конференцията на Градската организация на БСП в София се очаква да избере неговия наследник: “Това е единственото нещо, което може да се очаква. За съжаление така, както Националният съвет, националното ръководство насрочи тази конференция, няма да коментирам за пореден път начина, по което се подходи с моето служебно отстраняване. Очевидно страхът, че не мога да бъда победен по правилата наложи това служебно отстраняване. Но гледаме напред. Най-важното е Градската конференция да избере новия председател, за да можем тази криза, която следва от 19 февруари, да се стабилизира, тъй като имаме малко задачи, има въпроси, които трябва да решава тази най-голяма, най-силна организация, която е лицето на партията“.

По думите му дестабилизацията на БСП-София е факт.

"Това, което посветих последния месец до тази конференция, е да мога хората, които бяха гневни, бесни на всичко това, което се случва, отчаяни, нежелаещи да продължат да работят, да мога да ги събера, за да продължат да работят за партията, тъй като аз никога не съм действал на принципа "След мен и потоп“. За мен е важна тази организация, аз посветих немалка време от живота си на нея, немалко неща направих, и съм готов и да направя без значение от коя позиция оттук нататък, а и за партията като цяло“, каза той.

"Смяната на върха на една организация, особено когато е направена по този башибозушки начин, оказва силен отпечатък върху нейната кондиция. Надявам се по-бързо да го преодолее, и аз ще способствам за това“, добави Паргов.

По думите му в цяла Европа, в страните-членки, включително и в България, всеки търси механизми и инструменти, с които да спре или забави инфлацията и рекордните цени: " Очевидно, че най-уязвимите групи трябва да бъдат първи в списъка, и без това липсата на достатъчно средства, трябва да бъдат така разпределени, че да компенсират тези, които имат най-много нужда, не тези, които и без това нямат нужда. Това говоря първо като принцип. Второ, по отношение на цените на енергията – чух вчера изказване на вицепремиера Асен Василев, че нямало да водим преговори с "Газпром“. Хубаво е когато правим такова изказване да има следваща част от изречението: с кого ще водим преговори, за да компенсираме "Газпром“ като доставчик на енергия за България, доставчик на газ. Дали това ще бъде Азербайджан, дали ние ще бъдем част от един общ европейски пакет, дали Европа ще може да се справи, за да набави нужните количества за всички страни-членки предвид това, че техните икономики имат различно потребление и различни нужди“.

Калоян Паргов подчерта, че България без общите европейски усилия едва ли ще може сама да се справи с каквито и да било кризи, виждайки състоянието на нашата икономика в момента: "Тоест, ние сме част от едно общо цяло, и трябва Европейският механизъм за солидарност да бъде отново вкаран в действие час по-скоро така, както се случи когато влязохме в тази Ковид здравна пандемия преди 2 години“.

Той коментира и темата за столичния градски транспорт, като посочи, че в момента това е една от болните теми в общината и за тази година.

"В бъдещия Бюджет 2022 на Столична община, който предстои да се приеме в края на месец март, общо 0.5 млрд. лева е бюджетът за транспорт, от които липсват 188 млн. лева близо средства, които са свързани с издръжката и с функционирането на столичния градски транспорт, и най-вече това, че общинските дружества са изправени пред невъзможност да плащат своите задължения, имам предвид към различния тип доставчици, след като пък общината Центърът за градска мобилност няма достатъчно средства да се разплащат с тях. Разбира се, тук отново държавата може да влезе в своята роля - така, както се случи в повечето европейски държави, но трябва да има едно но, което искам ясно да го подчертая, което е позиция на БСП в Столичния общински съвет, държавата дава пари срещу доказана ефективност и реформи. Така беше заявено и при Бюджет 22 на държавата, и в случая Столична община трябва да положи усилия, за да покаже, че средствата, които се нуждае, за да не изпадне в колапс столичният транспорт, ще бъдат похарчени ефективно и целесъобразно предвид всички съмнения, които има върху начина, по който се харчат парите, особено в тази ресурсоемка финансова сфера“, каза още Калоян Паргов.

По думите му общината може да направи своята вътрешна реорганизация, да извади резерви, като подчерта, че това не трябва да става за сметка на ценова политика, която да компенсира недостига на средства и за която да платят гражданите: "Не трябва да става и за сметка на влошаване на качеството на транспортната услуга, свързано с разреждането на разписанията и намаляване на определени линии, което ще изнерви потребителите – т.е. пътниците“.

Габриела ГАНЕВА