Всяко пътешествие ни променя. Палма де Майорка беше опит да намеря нов смисъл за себе си, нова мисия, ново аз и да се провокирам, да предизвикам песимиста в себе си, за да мога да намеря онова другаде, където може би ще съм по-щастлива, а може би – не. Човек трябва да се провокира от време на време и да прави нещата, точно защото го е страх да ги направи. Това каза писателят и сценарист Калина Свежин в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Дълги години тя работи като програмен редактор в телевизии и като копирайтър. На крачка от приемане на предложение за работа от голяма рекламна агенция в Киев, тя решава, че вече не иска да се занимава с копирайтърство и заминава за Палма де Майорка. Влюбва се в испанския остров като турист, а покрай пътуванията си там през годините е създала и приятелства. "Но разликите между това да си някъде на ваканция и да отидеш там и да се бориш сам с живота си са грандиозни“, допълни Калина Свежин. 

Според нея най-голямото богатство на Палма де Майорка са хората. "Те са много топли, много земни, много открити, много отворени, много бъбриви. Местните не говорят на испански, а на майоркин, което е диалект на каталана. За тях разговорът формира тъканта на тяхното общество и съществуване в тази заедност и солидарност на острова. За мен това беше малко странно и малко като изпитание, защото не бих казала, че съм особено бъбрив човек и че съм склонна да говоря с непознатите по улицата“, сподели тя.  

Малко след като пристига на острова, Калина Свежин започва работа като цветар в малък цветарски магазин. "Което в крайна сметка се оказа доста по-смислено и ценно за мен като житейски опит. Тези три години ми показаха многото лица на живота, на хората, на света, на ценностите, които имаме или нямаме.“  

Споделя, че сивата софийска среда я е карала да бъде изключително сетивна към малкото красиви неща, които среща около себе си. До момента, в който заживява в Палма де Майорка. "В един момент попадаш в една страна, в която винаги цъфтят цветя, в която винаги има нещо зелено, в която няма първи щъркел и първо цъфнало дръвче. Залят си от красота, давиш се в тази красота и бавно, постепенно, ден след ден тази красота става един удобен комфорт и ежедневие и вместо да й се радваш до полуда, изведнъж се усещаш, че ставаш изключително чувствителен към малките дефекти и детайли, които тук-таме се проявяват“, признава Калина.  

Съветът й е туристите да посещават Палма де Майорка не през лятото, а през зимата или през ранната пролет. "Ако отидете през януари, в момента там има много фиести, случват се много интересни събития. Ако отидете февруари, ще видите цъфтящи бадемови дръвчета и мимози. Ако отидете през март, ще видите цъфтежа на портокалите. Това са все неща, които мен лично много ме топлят, това са моите малки радости. Отидете там не заради плажа, а заради планината. В Майорка има една прекрасна планина – Сиера де Трамунтана. От 2011 г. тя е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО заради пейзажа си, но и заради всичко, което съпътства хълмовете й под формата на безкрайни тераси от маслинови дръвчета и малки сгушена селца. Има толкова много цветове, толкова много пътеки, които бихте могли да извървите. Това може да се случи именно сега, защото лятото става много горещо. Опитайте се да обиколите малките селца и местности, защото това е абсолютно невероятно.“